Societat

Veïns contra una atenció digna als discapacitats

La notícia del lector

Amb el "Sí, però no al meu veïnat" com a bandera, alguns veïns del barri de Bellvitge, poc més d'una cinquantena, han fet mans i mànigues, recursos judicials inclosos, per impedir la construcció d'una residència per a persones amb discapacitats psíquiques. No els molesta l'equipament, asseguren, sinó la seva ubicació: "No volem la residència entre els pisos. L'únic espai lliure enmig de dos blocs de 14 plantes i a tocar d'un col·legi no és el lloc més idoni, pels problemes de sorolls que genera. Però no ens importa que la construeixin a la vorera del davant, en un solar buit", defensa Conrado Millán, portaveu de la plataforma que s'ha mobilitzat amb manifestacions al carrer.
Poca gent al barri entén aquest rebuig frontal a un equipament que fa molts anys que Bellvitge necessita. De fet, a l'Hospitalet ja hi ha un centre d'aquestes característiques a Can Serra, i en els seus tres anys de funcionament no ha provocat cap molèstia al veïnat. Però la setmana passada l'inici de les obres es va haver d'aturar perquè un grup de persones van tirar a terra les tanques de protecció de l'obra i van malmetre part del material. L'obra ja acumula gairebé quatre anys de retard respecte al calendari inicial d'execució.

Els membres de l'Associació Promotora de Serveis Especials i Atencions Terapèutiques (Asproseat) de l'Hospitalet saben de primera mà la millora per a la qualitat de vida que suposa disposar d'aquest centre: "Molts malalts han d'anar fora de la ciutat a centres de dia o residències, i d'altres amb menys sort no tenen plaça i estan tot el dia tancats a casa, amb el patiment que comporta també per a les persones que se'n fan càrrec", explica Laureano Caballero, president d'aquesta associació. Com ell, molts veïns van tenir un disgust considerable en comprovar el rebuig que generava l'equipament en alguns veïns, que titllen d'insolidaris: "Diuen que és un perill tenir aquests nois a tocar d'una escola, que farien massa soroll i molestarien. De què tenen por, si estarien tancats i sota control mèdic permanent? S'ha de tenir molt poca humanitat per oposar-s'hi", lamenta Caballero.

Suport
Asproseat compta amb el suport de l'Associació de Veïns de Bellvitge i d'altres entitats del barri, que veuen una "barbaritat insolidària" l'oposició. "És un equipament molt necessari que no causa cap problema, ni de soroll ni per cap perill imaginari. Tots som persones i tenim dret a ser atesos amb dignitat", sentencien des de l'Associació de Veïns.

Des de l'Ajuntament de l'Hospitalet s'insisteix que l'equipament -amb 30 places per a persones amb disminució psíquica i trastorns de conducta- és una prioritat immediata. "En cap cas la construcció del centre suposarà destruir zona verda ni talar arbres -com apunta la plataforma opositora-, i no hi haurà ni molèsties ni sorolls perquè el recinte estarà perfectament condicionat", explica José María García, regidor del districte.

Aquesta informació s'ha elaborat gràcies a Laureano Caballero, president d'Asproseat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Un jutjat atura cautelarment el procés per nomenar Eduard Sallent nou major dels Mossos

barcelona
SOCIETAT

Obert el centre operatiu de la Guàrdia Urbana al barri de la Mariola

Lleida
Turisme

Un joc de mòbil ajuda a dinamitzar vint festivals de música del Garraf

Sitges
societat

Els transportistes reclamen solucions per poder treballar amb normalitat

barcelona
societat

Dues infermeres gironines, guardonades amb els premis catalans Talent

girona
educació

Un total de 3.749 estudiants s’examinen a partir de demà de les PAU

girona
LA JONQUERA

Uns 150 tractors tallen l’AP-7 al Pertús per reclamar millores a la pagesia

LA JONQUERA
SALUT

Un miler de pacients amb càncer donats d’alta, a l’Hospital de Mataró

Mataró
GIRONA

Distracció audiovisual per disminuir l’ansietat postoperatòria

GIRONA