Societat

SOCIETAT

Rec Madral, “abocada” a tancar per la pèrdua progressiva d’abonats

“Estem abocats a tancar.” Ho reconeix Carles Mallart, fundador de les empreses subministradores d’aigua potable Rec Madral i Riera de Cabanyes. El motiu: la constant pèrdua d’abonats de les urbanitzacions en què operen les dues empreses, provocada pels processos de municipalització del servei d’aigua, la retirada de la concessió o l’impuls de serveis alternatius.

“Quan es municipalitzi l’aigua a Vidreres a finals d’aquest any, tancarem Riera de Cabanyes. Ja vam perdre Lloret de Mar, i a l’empresa no li queda més recorregut. Haurem perdut tots els abonats”, reconeix Mallart. El mateix recorregut li espera a Rec Madral un cop l’Ajuntament de Llagostera hagi executat les obres d’una nova canalització, paral·lela a la de Rec Madral, per dur l’aigua potable fins als dipòsits que abasteixen les urbanitzacions de Selva Brava i Font Bona: “Després ja només ens quedarà Malavella Parc, a Caldes de Malavella, i La Mata, a Llagostera. Ens quedaran uns 500 abonats del més de 6.000 que havíem tingut.” Mallart, jubilat i retirat del dia a dia de l’empresa des de fa sis anys, calcula que “ d’aquí a un any i mig o dos”, Rec Madral ja serà història. “Això ja no és viable, ens quedarem amb un sol empleat. Ens han acompanyat a tancar”, denuncia l’empresari.

En l’origen dels problemes que afecten Rec Madral i Riera de Cabanyes hi ha la deixadesa en el servei que ha prestat als seus abonats. Des de fa anys, les seves xarxes han quedat obsoletes per la falta d’inversió. Les avaries hi són constants i els talls d’aigua a les urbanitzacions on opera són el pa de cada dia. Una abonada de Font Bona, a Llagostera, assegurava que el 2022 van estar 58 dies sense aigua. Aquest mes de juliol van tenir un tall que va durar divuit dies consecutius.

Els problemes amb Rec Madral, que s’allarguen ja una dotzena d’anys, han fet que governs locals com els de Vidreres, Lloret de Mar o Llagostera moguessin fitxa per tal que els veïns d’aquestes urbanitzacions tinguin un servei fonamental digne. Mallart, però, es defensa i assegura que la culpa és de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA): “Fa més de vint anys que no hem actualitzat tarifes. L’ACA no ens ha deixat fer-ho. Els costos han anat augmentant, i no hem pogut invertir.” Segons Mallart, quatre sentències judicials li donen la raó, però ara el mal ja està fet. Durant anys no s’han fet les inversions necessàries i Rec Madral ja no té marge de maniobra.

La liquidació de Rec Madral i Riera de Cabanyes, però, portarà cua. Les dues empreses acumulen cap a 15 milions d’euros de deute amb l’Agència Tributària de Catalunya. L’ACA confirma que el global del seu deute és pel cànon de l’aigua –més recàrrecs i interessos–, que tant Rec Madral com Riera de Cabanyes sí que han cobrat als abonats. A més, Carles Mallart assegura que també demanarà compensacions als consistoris. “Demanarem el que creiem que és nostre”, diu en referència a algunes poques inversions fetes per Rec Madral, com ara la renovació de la xarxa de Font Bona.

LES FRASES

Riera de Cabanyes tancarà quan Vidreres acabi el procés de municipalització de l’aigua, a final d’any, i Rec Madral, d’aquí a un any i mig o dos
Si no hem abonat a l’ACA el cànon de l’aigua és perquè en 25 anys no s’han actualitzat tarifes
Carles Mallart
FUNDADOR DE REC MADRAL I RIERA DE CABANYES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat