Societat

SOCIETAT

Recorden Salvador Allende i Joan Alsina a Girona

Homenatge d’entitats, l’associació de veïns i l’Ajuntament a dues de les víctimes del cop d’estat de Xile del 1973

Una filla d’exiliats valora l’”acte d’amor i memòria” fet al barri de Santa Eugènia

Entitats, l’associació de veïns del barri de Santa Eugènia de Ter i l’Ajuntament de Girona han homenatjat aquest matí Salvador Allende i Joan Alsina. El president xilè i el capellà empordanès van ser dues dels milers de víctimes del cop d’estat a Xile encapçalat pel militar i futur dirigent del país Augusto Pinochet.

La dictadura de Pinochet va durar 17 anys i va deixar més de 3.200 morts i desapareguts. En l’acte d’aquest matí a la plaça de la Solidaritat, entre la biblioteca Salvador Allende i el centre cívic de Can Ninetes, hi ha pres part Laria Michel, filla d’exiliats. Michel ha agraït l’ “acte d’amor i de memòria d’avui” i ha reconegut que el cop d’estat contra Allende és encara “una profunda ferida en el país”.

Michel viu a l’Estat espanyol des de fa un any i, a causa de l’afiliació política, els seus pares van haver de deixar Xile amb la insurrecció militar i anar-se’n a l’Estat francès. Ella mateixa ha explicat que un oncle seu va desaparèixer amb l’alçament militar i no saben on és, encara.

En representació de l’Agenda Llatinoamericana, el Fòrum Joan Alsina i Justícia Pau ha intervingut Elisabeth Fuentes, que ha recordat que el cop d’estat contra Allende va ser la demostració de com una intervenció militar va conduir a un procés de liberalització econòmica per posar fi a les reformes del president socialista.

L’acte ha inclòs la música del grup Niu S, format per Francesc i Alba Tomàs, que ha interpretat les cançons A dasalambrar, Te recuerdo Amanda i El pueblo unido, de Víctor Jara.

Placa a la plaça

Al final de l’acte, el president de l’associació de veïns i veïnes de Santa Eugènia de Ter, encapçalada pel president, Reinald Roca, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas (Guanyem), han descobert una placa a la plaça Solidaritat que recorda el llegat de Salvador Allende i Joan Alsina. “Tots dos són referents per a un món millor”, ha assenyalat Roca.

L’alcalde Salellas ha recordat que el cop d’estat militar a Xile, amb la col·laboració dels Estats Units, va significar “un test per posar en pràctica polítiques liberals”. Salellas ha elogiat la figura del capellà de Castelló d’Empúries Joan Alsina i Hurtós, “el capellà obrer” assassinat el 19 de setembre de 1973.

Segons recull l’Agenda Llatinoamericana, d’actes en record d’Alsina i Allende n’hi haurà arreu de les comarques gironines. De dimarts a dijous n’hi haurà a Figueres i divendres a Bescanó i Medinyà, entre molts d’altres.

Una biblioteca que recorda el president xilè

A l’acte d’aquest matí hi ha pres part Eva Guillaumes, la directora de la biblioteca de Santa Eugènia, que du el nom de Salvador Allende des del 1998. L’equipament és a l’antiga fàbrica tèxtil de la Marfà des del 2011 i abans havia estat al carrer Montseny, on hi ha ara l’Ateneu Eugenienc. Guillaumes va recordar que el president xilè sempre havia apostat perquè “la cultura i l’educació estiguessin a l’abast de tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

16,8 milions per al ressegellat de l’abocador de Can Planas de Cerdanyola

cerdanyola

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

palamós / calonge

Estudiants d’FP ideen la campanya publicitària de les festes dels barris

L'Hospitalet de Llobregat
Societat

La seu definitiva de la Barnahus de l’Alt Pirineu i Aran es farà a la Seu d’Urgell

Seu d’Urgell
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà
URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell