Societat

Viladecans es bolca en el cirerol

Ajuntament, pagesos i establiments s’alien per potenciar el consum del tomàquet ‘cherry’ que es cultiva al municipi

Una ruta gastronòmica i una festa temàtica donen protagonisme a un producte de qualitat i amb sabor

El Parc Agrari del Baix Llobregat és ric en producte d’horta, sobretot, i també en fruites com la cirera, i en els últims temps estan arrelant amb força els calçots a Gavà i els tomàquets a Viladecans. Especialment el cirerol, una varietat a la qual la ciutat està donant cada cop més protagonisme, amb la intenció de convertir-la en emblema gastronòmic. En aquest moment, el conreen quatre pagesos de la ciutat, i la producció anual del cherry de Viladecans supera els 80.000 quilos anuals. L’Ajuntament, que el promociona juntament amb la Cooperativa Agrícola i el Gremi d’Hostaleria de Viladecans, assegura que és el producte estrella dels camps locals, perquè s’ha adaptat molt bé al terreny i és un producte que destaca per la seva qualitat i sabor. El motiu és la salinitat i la duresa del delta del Llobregat, ideals per als tomàquets perquè surten més dolços.

El cirerol ha estat protagonista de diferents iniciatives fetes conjuntament pel consistori, els pagesos i els restauradors en els darrers mesos. Al juliol es va posar en marxa la Ruta Gastronòmica del Cherry de Viladecans, activa mentre dura la temporada d’aquest tomàquet. Una desena de restaurants l’han inclòs en la seva carta, en receptes com ara torrades d’alvocat, salmó, formatge feta i cirerol; iogurt de tomàquet amb sardina fumada, alfàbrega i cirerol, i éclair farcit de carabassó, maionesa de tonyina i cirerol, entre altres plats. Mingo Morilla, president del Gremi d’Hostaleria, destaca “la col·laboració estreta entre els establiments i els cuiners en aquesta iniciativa”, amb la idea de “fer una proposta gastronòmica valorant els productes de la ciutat”. A més, una quinzena de fruiteries el venen de manera habitual. Algunes ho fan al mercat de pagès de Gavà. La resta es reparteixen entre el mercat municipal de la plaça Europa, a Viladecans, i les fruiteries de la ciutat.

El cherry té també una festa de la qual és protagonista absolut. La primera edició, organitzada pel consistori i per Ametller Origen amb voluntat de continuïtat, es va celebrar a principis d’octubre, i va atreure un miler de persones. Es va aconseguir fer el tast de tomàquets més gran del món, ja que més de 300 persones es van concentrar per degustar de manera simultània el cirerol i també un altre tomàquet protagonista, el rosa Tip-Top, conreat per Ametller Origen al municipi. La celebració, que tenia com a objectiu donar a conèixer els tomàquets que es conreen al municipi, va incloure demostracions culinàries i tallers sobre l’aprofitament. També hi va haver una aproximació científica al producte, amb tallers d’extracció d’ADN i de comparació de PH. Segons l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, la celebració va ser “una oportunitat per donar a conèixer una part de la producció de tomàquet que es fa a Viladecans, ja que una tercera part de l’horta de Catalunya és al Baix Llobregat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot