Societat

CARLOS SOPEÑA

GERENT DE LA FUNDACIÓ VIVER DE BELL LLOC

“Si les empreses complissin, nosaltres no existiríem”

“Encara n’hi ha moltes que incompleixen amb la reserva d’un 2% dels llocs de treball”

“Superem el centenar d’insercions al mercat ordinari”

La producció d’ous és una de les línies d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió de l’entitat, però hi ha altres iniciatives per generar feina al col·lectiu i nous projectes com el restaurant que obriran a Cardedeu després de festes.

Es fan passos, però som lluny de la inclusió laboral i social?
La taxa d’atur entre les persones amb discapacitat és molt elevada i sí que hi ha empreses que fan els deures, però d’altres no compleixen amb el que diu la llei. També patim, arrossegant les llistes d’espera i el drama de l’accés a un habitatge que faciliti la seva autonomia vital. Nosaltres hem obert una llar residència que feia quatre anys que estava feta i tancada. Amb els pressupostos prorrogats de la Generalitat i sense diners, s’ha vist un cop més com els serveis socials sempre van a la cua.
Feina i habitatge són els drets més vulnerats?
Sí, uns drets constitucionals que no es compleixen. L’any passat vam aconseguir que un centenar de persones trobessin feina al mercat ordinari i aquest any ho superem. Està molt bé, però encara hi ha moltes empreses que no compleixen amb la quota de reservar un 2% dels llocs de treball per a persones amb discapacitat. Si totes les empreses complissin, nosaltres no existiríem i no tindríem atur entre els nostres usuaris.
Falta tenir més confiança?
Confiar-hi i tenir paciència per fer l’acompanyament. Nosaltres fem la feina amb les empreses per donar-los suport i ajudar perquè s’incorporin al lloc de treball amb la màxima facilitat i que es formin correctament.
S’ocupen més persones des de l’entitat que a fora?
Ara treballen 165 persones amb discapacitat a les diferents línies i formem unes 70 persones que van a l’empresa ordinària, ens les quedem nosaltres o no acaben trobant un lloc i les acompanyem des del club de feina.
On genereu més inserció?
En la jardineria, a través de convenis amb els ajuntaments, empreses constructores i privats, hi tenim treballant més de 90 persones. S’ha de fer un pas més perquè fins ara els ajuntaments s’hi han sensibilitzat, però només ens vinculen amb la jardineria i podem oferir molts altres serveis com ara manipulats, neteja viària i recollida de residus. Persones amb discapacitat intel·lectual estan fent el control de qualitat de peces d’automoció d’una empresa que se’n van a una fàbrica de Detroit. Només es tracta de parlar de quines competències requereix el lloc de treball i veure si poden fer-ho.
Voleu obrir camí amb un nou projecte en el món de la restauració.
Fem coses diferents perquè hi ha persones amb capacitats diverses i volem trobar les feines més adequades per a elles, sempre que siguin sostenibles econòmicament. Estem molt il·lusionats amb l’escola de restauració, on s’han apuntat una dotzena de persones amb discapacitat i joves en risc d’exclusió interessats a aprendre cuina. Després de festes, el 9 de gener, tenim previst obrir les portes del restaurant del centre cultural de Cardedeu, que portarà un cuiner del poble amb un estil d’alta cuina i de proximitat.
Esteu il·lusionats?
Sí, perquè és una oportunitat laboral, però també donem més visibilitat al col·lectiu, que estarà més integrat al poble i serà molt més proper tractant amb els veïns que vindran a dinar. Els usuaris fan les activitats i treballen als centres que hi ha entre Llinars i Cardedeu, però es tracta que s’integrin a la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins