Societat

SOCIETAT

El Banc de Sang i Teixits afronta el repte de sumar 10.000 donacions en una setmana

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrencarà aquest dijous als principals hospitals i en una setantena de punts del territori

Per aquest 2024 s’estima que 70.000 persones necessitaran transfusions

La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrencarà aquest dijous amb l’objectiu d’arribar a les 10.000 donacions en només una setmana. Sota el lema Fer-ho entre tots, la campanya s’allargarà fins al pròxim 19 de gener. Tal com ha detallat la directora del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, en roda de premsa, durant set dies es podran fer donacions als principals hospitals catalans i en una setantena de punts de donació repartits arreu del territori. Com és habitual, la campanya se celebra al gener per remuntar la baixada de donacions durant les festes de Nadal i, en aquest sentit, Millán ha fet una crida a “l’altruisme col·lectiu”, ja que ara com ara només hi hauria “estoc” de sang per cinc dies, mentre que allò “idoni” és tenir reserves per vuit dies.

En la presentació de la Marató de Donants de Sang, el Banc de Sang i Teixits ha detallat que per aquest 2024 s’estima que més de 70.000 persones ingressades en hospitals necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. És per això que, segons ha apuntat Millán, l’entitat calcula que al llarg de l’any caldran més de 260.000 donacions per cobrir tota la demanda. La campanya s’ha presentat aquest dimarts en un acte a l’Ajuntament de Barcelona que ha comptat amb els alcaldes de les quatre capitals catalanes: l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

Durant la presentació, Collboni ha reiterat que la donació de sang és un “gest carregat de solidaritat i generositat com pocs altres” i ha subratllat que l’objectiu de la campanya és “aconseguir fidelitzar” un grup més gran de persones que de forma recurrent facin donacions de sang. En la mateixa línia s’ha expressat Salellas, que ha assegurat que la Marató de Donants de Sang és un acte que “defineix com a país”. Al seu torn, Larrosa s’ha afegit a la reivindicació que allò necessari és “convèncer la ciutadania que durant tot l’any han de contribuir” a omplir les reserves del Banc de Sang. Finalment, Viñuales ha fet valer que Catalunya “és un poble solidari” i ha subratllat que “fer-ho entre tots” és propi de la ciutadania de Catalunya.

La Marató de Donants de Sang de Catalunya donarà el tret de sortida demà-passat a les 10 del matí a l’hotel Avenida Palace de Barcelona, amb una doble campanya de donació de sang i plasma. Posteriorment, el dissabte dia 13 de gener, el Centre de Cultura del Born (CCCB) acollirà també una col·lecta de sang amenitzada amb diferents entitats culturals, castellers, una batucada i un bingo musical, entre altres activitats.

Com a novetat, per la companya d’enguany també es construirà el primer pilar casteller “digital” de Catalunya, que s’ubicarà al centre de les quatre capitals catalanes. El monument virtual, segons ha explicat el Banc de Sang, serà dinàmic i es podrà escanejar al mòbil, i s’anirà tenyint de vermell a mesura que augmentin les donacions. Aquest es mantindrà fins al pròxim 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang i quan s’espera que s’hagin assolit 130.000 donacions.

Caiguda de les donacions

Segons dades del Banc de Sang i Teixits, les donacions fetes durant el 2023 van caure arreu de Catalunya respecte de l’any anterior i, especialment, ho van fer a la demarcació de Barcelona. Concretament, l’any passat es van registrar 247.677 donacions a tot el territori, mentre que el 2022 en van ser 253.494. A Barcelona el 2023 es van fer 170.122 donacions, mentre que el 2022 van ser 173.897. En el cas de Girona, les donacions també van caure el 2023, amb 29.348, mentre que el 2022 se’n van fer 30.550. En la mateixa línia, el 2023 a Tarragona es van registrar 31.115 donacions, mentre que el 2022 una mica més de 32.000. Finalment, Lleida és l’única demarcació on el 2023 van incrementar lleugerament les donacions respecte del 2022, amb 17.092. D’altra banda, la directora del Banc de Sang i Teixits també ha admès que l’augment dels contagis per virus com la grip o la covid-19 poden afectar el nombre de donacions, ja que les persones contagiades no poden donar sang, tal com ha subratllat. En aquest sentit, Millán ha insistit en la necessitat que les persones sense patologies que impedeixin la donació de sang facin el pas per tal d’assegurar que la demanda queda coberta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia