Societat

societat

Multen l’amo d’un habitatge per gastar més de 5 milions de litres d’aigua en plena sequera

L’import pot arribar als 3.000 euros i el consistori no descarta tallar-li la connexió si no adopta mesures urgents

L’Ajuntament d’Esponellà ha obert un expedient contra el propietari d’un habitatge per gastar més de 5 milions de litres d’aigua en plena sequera, segons recull l’ACN. En total, durant l’any passat, només aquesta casa va consumir fins a 5.200 metres cúbics d’aigua. La xifra excedeix -i molt- el límit de 230 litres per habitant i dia que estableix la fase actual de preemergència. D’entrada, l’expedient es traduirà en una multa que pot arribar a enfilar-se fins als 3.000 euros. L’alcalde ja s’ha reunit amb el veí que ha malbaratat aigua de manera recurrent per demanar-li que canviï d’actitud i posi fre a aquests consums desaforats. Si no ho fa, el consistori no descarta tallar-li la connexió a la xarxa i suspendre-li el comptador.

Segons ha explicat  a aquest diari David Juan, alcalde d'Esponellà, el veí ha demanat perdó de seguida i ha exposat que la instal·lació del sistema automàtic per regar i omplir la piscina deu haver fallat. Per això, Juan confia que el problema acabarà aquí.

Ara bé, si el veí continua persistint, l’Ajuntament d’Esponellà li imposarà una altra multa. A més, tot i que no desitja haver d’arribar fins a aquest extrem, l’equip de govern tampoc descarta tallar-li la connexió i suspendre-li el comptador. L’alcalde ja ha ofert la seva col·laboració als serveis municipals perquè es pugui trobar una solució “amb la màxima celeritat possible”. Segons explica, l’expedient sancionar contra aquest particular s’ha obert a l’emparar del reglament municipal “i no és obstacle ni condició perquè l’Agència Catalana de l’Aigua o la Generalitat, en el marc de les seves competències, decideixin intervenir i obrir expedients per incompliment de les diverses restriccions vigents”.

El cas s’ha pogut detectar després d’analitzar els consums d’aigua que fan els habitatges del municipi. Un informe fet per l’empresa responsable de distribució recull com, trimestre rere trimestre, aquesta casa ha acumulat uns consums “extraordinàriament elevats”, que superen amb escreix les restriccions fixades per la Generalitat de Catalunya.

Negocis i granges

L’Ajuntament d’Esponellà va decidir començar a revisar els consums d’aigua després de veure com, durant els darrers mesos, el municipi superava el topall permès de 230 litres per persona i dia. Al novembre, per exemple, aquesta quantitat es va situar als 291 litres; i al desembre, tot i reduir-se lleugerament, va continuar estant per sobre del límit (amb 273 litres).

El consistori i l’empresa distribuïdora van començar a analitzar els consums de tots els comptadors del poble, amb l’objectiu de detectar casos de malbaratament (bé sigui conscientment o bé per deficiències de les instal·lacions).

A banda d’aquest cas flagrant, els consums més elevats s’han detectat en alguns negocis i en algunes explotacions ramaderes. “Si bé per la naturalesa de la seva activitat és perfectament possible que això no estigui aparellat a cap mal funcionament ni a cap mal ús, des de l’Ajuntament s’ha contactat amb els abonats per assegurar que cada titular revisi els usos i comprovi que no hi ha fuites internes”, diu el consistori.

En aquest sentit, l’alcalde lamenta “profundament” el malbaratament d’aigua que ha fet aquest veí, però també subratlla que el gran gruix d’habitants d’Esponellà compleixen amb les restriccions i fan un “ús responsable” del recurs. Juan també avança que, davant incompliments flagrants com el d’aquest particular, l’Ajuntament actuarà “amb la màxima diligència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot