Societat

Societat

Poesia visual en anodines instal·lacions elèctriques

Poca poesia visual acostumen a tenir les instal·lacions elèctriques que es troben a l’espai urbà. N’hi ha que representen un impacte brutal, com ara la gran subestació de Sant Boi, que fa dècades que ha quedat integrada al nucli urbà i probablement així seguirà malgrat les recurrents demandes del veïnat. I n’hi ha que passen més desapercebudes, com ara els armaris de distribució urbana i els centres de transformació. Instal·lacions d’aparença anodina i, tanmateix, imprescindibles per al bon funcionament de la distribució de l’electricitat.

Una vintena d’aquestes instal·lacions han sortit de l’anonimat visual a l’Hospitalet. Ja no són aparells d’aparença més o menys neutra, sinó un panell de colors vibrants, d’estètica grafitera, de llengües de color taronja, vermell i blau. De noies amb cabells de sirena que conviuen amb el cartellet de “perill mortal” de tota instal·lació elèctrica. La companyia Endesa ha posat a disposició de joves artistes de l’Hospitalet una vintena d’instal·lacions on han fet mutar el grafit en art urbà. Concretament, 19 armaris de distribució urbana i 2 centres de transformació. Les instal·lacions estan repartides als barris de Bellvitge, Can Serra, Collblanc, la Florida, Pubilla Cases, la Torrassa i Santa Eulàlia.

Amb el projecte, anomenat Art amb energia, la companyia elèctrica vol subratllar la riquesa i la diversitat del talent local i integrar en l’entorn urbà armaris elèctrics i centres de transformació d’una manera original i creativa. La iniciativa s’ha dut a terme també a les ciutats de Saragossa i Granada.

L’Hospitalet ja té experiència en la cessió d’espais públics per a l’art urbà. També la té Endesa, que ha cedit les seves instal·lacions perquè siguin decorades a Girona. Salt, Figueres, Barcelona, Reus i Torredembarra, entre altres poblacions, i sovint amb la participació d’artistes internacionals.

En aquesta ocasió, el consistori hospitalenc ha liderat el procés artístic participatiu per tal d’involucrar la comunitat local i ha buscat artistes que visquin a l’Hospitalet o que tinguin una estreta relació amb la ciutat. Artistes locals, estudiants i associacions han respost a la crida, i s’hi ha implicat el duet format per Yanett Tenorio Ramón i Mireia Ocaña Salvat, que ha embellit un centre de transformació situat al carrer Gasòmetre. També Abraham López-Gay de Morais ha fet el mateix amb una de les unitats del carrer de Pi i Margall. Luis López Pozo ha estat el quart artista que hi ha participat.

No han treballat en solitari. Els han acompanyat desenes de voluntaris de l’esplai Pubilla Cases, de l’espai Les Planes-Associació Acció Socioeducativa, de l’Associació Educativa Itaca i de l’Associació Alpi, que n’ha aportat 40.

Tothom que ha participat en l’elaboració de murals ha tingut via lliure per expressar la seva creativitat. Només hi ha hagut una limitació: incloure la placa de risc elèctric i la identificació de la instal·lació perquè quedin ben visibles, seguint els protocols de seguretat d’Endesa.

Es preveu una segona fase d’aquest programa a la ciutat a curt termini. Segons l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, amb iniciatives com aquesta volen embellir les places i els carrers i “avançar cap a un model de ciutat culturalment i urbanísticament sostenible, on es promoguin els valors del civisme i la sensibilitat artística”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins