Societat

societat

Guanyem reivindica la memòria històrica feminista recordant tres dones gironines

En el marc del 8 de març, Guanyem Girona fa una crida contra la invisibilització que les dones han patit al llarg del temps. A través de les històries de tres dones gironines, Anna Maria Molina, Agustina Reixach i Margarida Devesa, la formació vol fer un exercici de dignificació i reparació per totes aquelles dones oblidades per la història. La formació ha reivindicat que «cal continuar fent un exercici de memòria històrica feminista per contrarestar l’onada reaccionària i l’auge de l’extrema dreta».

Agustina Reixach i Oliver, coneguda també com “la poeta del carrer Santa Clara”, va néixer a Girona l’any 1910. La seva infància va transcórrer en el carrer Santa Clara, on els seus pares gestionaven ‘Can Reixach’, un establiment destacat de la ciutat. Durant l’època de la República va exercir com a mestra i posteriorment va assumir la gestió de l’empresa familiar. No va ser fins a la seva retirada que va poder dedicar-se plenament a l’escriptura, guanyant el reconeixement de ’la poetessa del carrer Santa Clara’. Als 75 anys va publicar el seu primer volum i va continuar creant poesia, dietaris, obres de viatge i novel·les. Lamentablement va morir als 98 anys, sense haver vist la seva darrera obra publicada.

Anna Maria Molina de Haro, una figura destacada de l’atletisme català, va néixer a Girona el 2 de gener de 1950. Va brillar dins del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), assolint diversos títols de campiona a Espanya. El 17 d’agost de 1979 va perdre la vida en un tràgic accident de trànsit. Referent inqüestionable de l’atletisme local, va obrir camí per a les noves generacions i es va convertir en un exemple de poder femení en l’àmbit esportiu.

Margarida Devesa, una resident gironina del segle XV, va ser víctima d’una acusació injusta de bruixeria que la va conduir a la persecució, la tortura i, finalment, a la seva execució durant la caça de bruixes de l’any 1427, després de ser acusada de provocar un terratrèmol a Amer. Des de Guanyem Girona, es reivindica la memòria de figures com Margarida Devesa, que van ser perseguides i sentenciades només pel fet de ser dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins