Societat

Instal·len una placa amb el nom ’Sala Manolita Carreras i Duran’ a la Clínica Girona

El 8 de març de 2024, #DiaInternacionaldelesDones, s’ha instal·lat una placa amb el nom de“Sala Manolita Carreras i Duran” a la Clínica Girona: “Dona de gran sensibilitat i formació, que va assumir la presidència del Consell d’Administració de Clínica Girona quan va morir el seu marit, el doctor Francesc Coll i Turbau, metge fundador de la Clínica”.

A l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Girona i la Clínica Girona, han participat la doctora Eva Palau, directora assistencial de Clínica Girona, la regidora de Benestar Emocional i Salut de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bosch i Agustí i Anna Maria Cumí i Bou i Piua Salvatella i Vila, de la Xarxa Dones Girona. Eva Palau, en el seu petit parlament, ha elogiat la figura de Manolita carreras, la vídua del doctor Coll, que va “tirar endavant tot el projecte de Clínica Girona, que el seu marit no va poder continuar arran de la seva mort”.

La placa ara instal·lada a la Sala Polivalent de la Segona Planta de Clínica Girona ha estat promoguda per la Xarxa Dones Girona, xarxa formada per associacions i col·lectius de dones que entre altres objectius treballen per rescatar la memòria de dones que han destacat ens els seus àmbits professionals o de projecte de vida.

Paper destacat

El doctor Coll va fundar la Clínica Girona el 15 de març de 1934: 15 de març de 1934: “davant l’advocat i notari del Col·legi de Catalunya Jaume Genover i Codina, compareixen els consorts Doctor Francesc Coll i Turbau, metge i la senyora Manuela Carreras i Duran, sense professió especial, i els senyors doctors: Enric Roca Pinet, Francesc Burch i Sitjar, Felip Sànchez i Llistosella,Josep Maria Riera i Pau, Joaquim Dausà Olivé, Josep Maria Bosch Masgrau i Josep Massa Servitja, i signen l’escriptura fundacional de la societat “Clínica Girona S.A.”.

Segons consta al fons documental de la Clínica, en la fundació i durant els primers anys de funcionament de Clínica Girona, la Manuela Carreras i Duran, esposa del Dr. Coll i Turbau va tenir un paper destacat: va aportar el solar a la societat i la va dirigir com a presidenta del primer Consell d’Administració a la mort del Dr. Coll, el 14 de març de 1936, quan encara no feia ni dos anys que s’havia constituït la institució, i posteriorment, passada la Guerra, va tornar a dirigir el Consell, des de finals de 1939 fins al febrer de 1942, quan va substituir-la en el càrrec el doctor Josep M. Riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona