Societat

Besalú

Escoltar i llegir la processó dels Dolors

Cada municipi té els seus símbols i aquests símbols ho són perquè apleguen al seu entorn sense fissures els veïns, que els senten com una herència immaterial molt íntima. En el cas de Besalú, aquest símbol és la Venerable Congregació dels Dolors i aquesta veneració es manifesta en tota la seva esplendor en la processó del divendres de Dolors, anterior al diumenge de Rams, és a dir, la celebrada divendres passat, en què s’implica tot el poble. El secretari de la congregació besaluenca, Josep Lagares, destaca, en aquest sentit: “Enguany, celebrem els 325 anys de vitalitat d’una entitat que ha aplegat tots els besaluencs des dels seus inicis. En tots aquests anys, hi ha hagut guerres, crisis econòmiques, pandèmies i disrupcions, però, fidel a la seva missió, la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors ha esdevingut pal de paller i ens ha aglutinat tots plegats, independentment de la nostra condició o creences, envers la solidaritat, la fe, l’esperança, la caritat i també la tradició. Tant de bo aquesta llum col·lectiva ens continuï guiant per molts anys més!”

La celebració dels Dolors d’aquest any és especial, perquè la congregació commemora 325 anys d’història i, per fer més lluïda aquesta efemèride, ha organitzat actes fins a l’edició del 2025 de la processó. Ara, ja ha editat un disc i un llibre commemoratiu.

Per emocionar

El disc Emociona’t amb la SCCC: els Dolors de Besalú és especialment rellevant perquè presenta les melodies dels Apòstols en versió simfònica i interpretades per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica de Puig-reig. Sense cap mena de dubte, la peça més emblemàtica que inclou és la Salve composta el 1833 per Remigio Ozcoz de Calahorra i introduïda a Besalú, el 1903, per l’organista Anton Bassols.

D’altra banda, el llibre La processó dels Dolors de Besalú: silenci, tradició i espiritualitat és un recull de nou làmines il·lustrades, obra de l’arquitecte gironí Xavier Masgrau, que descriuen d’una manera gràfica l’estructura de la processó besaluenca i dels elements que porten els participants: els arrengladors, els diferents passos, sobretot els més emblemàtics, com ara la Dolorosa i la Veracreu, la junta i les autoritats, etc.

Les làmines s’acompanyen amb textos d’autors reconeguts, la majoria locals, com ara Martí Gironell, Salvador Garcia-Arbós i l’historiador Marc Sureda, entre d’altres, que presenten com es desenvolupa l’actual processó dels Dolors de Besalú i que, també, reflexionen sobre el futur d’aquesta manifestació religiosa i popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva