Societat

societat

El govern envia el requeriment a l’Estat perquè el topall del lloguer inclogui l’índex català

Si en un mes el ministeri d’Habitatge no dona resposta, Territori recorrerà a l’Audiencia Nacional

El govern ha enviat aquest divendres el requeriment al govern espanyol per reclamar que l’aplicació del topall del preu del lloguer inclogui l’índex català, i no només l’estatal. Com ja va anunciar la consellera de Territori, Ester Capella, el 20 de març passat, el govern exigeix a l’Estat que rectifiqui i permeti combinar els índex català i espanyol. Si el ministeri d’Habitatge no dona resposta al requeriment en un mes i un dia, Capella podria portar el cas als tribunals, amb l’obertura d’un procés contenciós administratiu a l’Audiència Nacional. Segons recorda el departament de Territori en un comunicat, aplicar un índex homogeni a tot l’Estat vulnera les previsions de la pròpia llei d’habitatge espanyola.

“El sistema índex és més fiable que el de referència que publica el govern de l’Estat, que ho deixa en un ventall de mínim i màxim en què el màxim és difícilment objectivable”, ha destacat la consellera de Territori, Ester Capella, en una atenció als mitjans a Terrassa recollida per l’ACN. “Aplicant l’índex, que ha estat testat, es donen millors preus de referència”, ha afegit. És per aquest motiu que Capella insta el govern espanyol a “recapacitar” abans de veure’s empesos a interposar un procediment judicial: “Estem convençudíssims que el guanyarem”, ha advertit, tot manifestant la solidesa de l’índex català.

La resolució del Ministeri per la qual es determina el sistema d’índexs de preus de referència es va publicar al BOE el 15 de març. El propi text de la resolució determina que l’aprovació del sistema estatal d’índexs s’ha de fer “per àmbits territorials”, tot i que, segons remarca Territori, la resolució no inclou cap aplicació territorial ni té en compte els índexs de referència que ja poguessin existir en alguna comunitat autònoma ni cap mecanisme de col·laboració entre els diversos índexs.

Aquest fet comporta, segons la conselleria de Capella, una vulneració de tota la normativa estatal vigent. Així, el Reial Decret Llei de mesures urgents preveu expressament que “en els seus respectius àmbits territorials, les comunitats autònomes podran definir de manera específica i adaptada al seu territori el seu propi índex de referència”. També la Llei pel dret a l’habitatge estatal preveu la coexistència entre índexs estatals i autonòmics, i obliga a la cooperació entre el Ministeri i les comunitats que hagin desenvolupat els seus propis índexs.

Per tot plegat, el Departament considera que la resolució del Ministeri suposa una vulneració de l’ordenament jurídic i, per tant, susceptible de ser anul·lada.

El requeriment previ enviat pel govern, doncs, demana modificar la resolució perquè mencioni l’índex de referència autonòmic en coexistència amb l’estatal i prevegi els mecanismes de col·laboració adients entre els diversos sistemes per determinar el límit màxim del lloguer, tal com s’havia acordat en els treballs tècnics que es van dur a terme entre el Departament de Territori i el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana. Així, reclama que “quan l’índex autonòmic català se situï dins del rang establert per l’índex estatal (entre l’inferior i el superior), el límit del preu del lloguer serà sempre el que determini l’índex autonòmic català” i quan l’índex català se situi fora del rang establert per l’índex estatal s’apliqui “el rang superior o l’inferior estatal en funció del valor que estigui més pròxim a l’índex” català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Simulacre d’un atac amb ferits amb més de 500 alumnes i professionals sanitaris

Tortosa

El Celler de Can Roca torna a apadrinar la Campanya “Cava amb Cor”

girona
societat

Demanem que es modifiquin els plans d’ordenació a la Terra Alta per aturar projectes eòlics

Batea
societat

Manifest crític amb la gestió de la seguretat a presons

Barcelona
societat

Alerten d’estafes telefòniques per cobrar impostos municipals a Granollers

GRANOLLERS

Mataró impulsa una campanya contra els estigmes de la salut mental

mataró
girona

L’Ajuntament comença la campanya anual de control del mosquit tigre

GIRONA
societat

Arrenca el Rec.0 d’Igualada reivindicant la compra presencial

Igualada
PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL