Societat

El 80% de la població de l’Alt Pirineu i l’Aran, preocupats per la soledat no volguda

La soledat no desitjada a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran és una realitat que preocupa seriosament el 80% dels seus habitants. Aquesta és una conclusió d’una enquesta feta pel programa Vincles a 670 habitants de les comarques dels Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Per posar-hi remei, aquest programa combinarà tecnologia d’anàlisi de dades i l’activació comunitària per geolocalitzar les àrees i poblacions amb un risc alt de patir soledat no volguda per poder-hi intervenir. El projecte arriba a Catalunya després de més de deu anys d’experiència a Euskadi i ja s’ha començat a desenvolupar a Les, Montferrer i Castellbó, Bellver de Cerdanya, Sort, La Pobla de Segur i la Vall de Boí, segons informa l’ACN.

L’Alt Pirineu i Aran concentra algunes de les comarques més sobreenvellides de Catalunya i amb un índex més alt de llars unipersonals: de les 31.202 llars que hi ha al Pirineu, 10.759 són llars unipersonals.

El director de la Fundació iSocial, Toni Codina, ha explicat que per fer front a aquestes situacions de soledat no volguda, el projecte Vincles vol detectar les situacions de vulnerabilitat de manera precoç a través de l’expertesa de professionals dels serveis socials comarcals i entitats, la innovació tecnològica i la cura comunitària. Un cop detectats els casos, el programa els classificarà en funció del nivell de risc i farà un seguiment acurat.

La fase de diagnosi consta de la realització d’entrevistes i qüestionaris i d’un diagnòstic quantitatiu, basat en l’eina informàtica de Vincles.

Vincles és un projecte Next Generation desplegat en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Alt Pirineu i Aran que ja s’ha començat a implementar en sis municipis. Durant aquest mateix any i el següent, es desplegarà a la resta de municipis de l’Alt Pirineu i Aran. L’any 2025 està previst que Vincles s’haurà desplegat a la totalitat de les sis comarques.

Paral·lelament al sistema d’informació i els recursos informàtics hi ha una activació comunitària. Els voluntaris hauran de dinamitzar iniciatives comunitàries i fer trobades periòdiques amb la gent gran. Els anomenats’ vinculadors personals’ crearan un vincle de cura i acompanyament de la persona beneficiària del programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet