Societat

RIPOLL

Un programa per atraure talent dispara l’interès per anar a viure al Ripollès

Un programa de captació de talent de la Unió Intersectorial d’Empresaris del Ripollès (UIER) ha disparat l’interès per viure a la comarca. És una plataforma que, a més de borsa de treball, inclou enllaços d’immobiliàries i altres serveis per ajudar-los a fer el pas. “Volíem fer venir talent de fora perquè som una comarca envellida i es necessiten molts perfils, però no ens esperàvem aquesta resposta”, explica a l’ACN la responsable de Formació, Anna Prieto. De les 1.500 visites al web el 2022 s’ha passat a 32.000 i amb interaccions superiors a les 1.500. “Hi ha molta gent que vol canviar i viure a prop de la natura”. La patronal alerta d’una limitació estructural, la falta d’habitatge, un problema que impedeix completar contractacions.

“Tenim ofertes de treball i empreses potents, només faltaria complementar l’habitatge”. Aquesta és la sensació agredolça que tenen des de la patronal UIER arran del creixement exponencial que ha tingut el programa Viu i Treballa. Fa uns anys que ja estava en marxa, però l’any 2022 li van donar un nou impuls vinculant-ho a serveis necessaris i reforçant l’acompanyament amb la contractació d’una tècnica més. El resultat ha superat les expectatives, segons admet Prieto, que assegura que la comarca i especialment el seu entorn natural s’ha convertit en un destí desitjat. Des del juliol del 2022, han orientat 313 persones, de les quals 25 han canviat la residència pel Ripollès. “I podríem ampliar molt més si hi hagués habitatge”, remarca.

Laia Bacarises n’és un exemple. Procedent de Molins de Rei, portava 15 anys com a mestra d’una escola bressol i fa sis mesos que viu a Ribes de Freser, on ha obert una cafeteria que es traspassava, fent de la seva afició per la brioixeria la nova professió. “Per sortir de l’estrès de la ciutat, tenia molt en ment anar a viure a un poble de muntanya, a prop de la natura, per guanyar en qualitat de vida”, explica. Fa uns mesos, va saber del traspàs del negoci i, en visitar el poble, ho va veure clar. Explica, a més, que l’acollida ha sigut molt bona amb els veïns de la zona.

És una de les persones que s’ha acollit al programa Viu i Treballa i en fa una valoració molt positiva. “M’han ajudat molt amb la tramitació del negoci”, assegura. Arran de la seva experiència, té clar que la falta d’habitatge és el principal problema. “Molta gent jove vol venir a viure a la natura i es podrien obrir més negocis, però ho dificulta molt”, afirma. En el seu cas, va donar veus i va aconseguir finalment trobar un pis de lloguer.

“Estic molt contenta del canvi”

Ainhoa Dols és una jove de 24 anys que fa dos mesos va deixar Rubí per anar a viure a Ripoll. Explica que va conèixer el programa gràcies a les xarxes socials i que, després de contactar-hi, li van fer una entrevista per videoconferència i tot es va començar a moure. “He vingut sola i vull compaginar-ho amb seguir estudiant”, afirma. La seva il·lusió seria dedicar-se al sector primari. Ha estudiat administració, treballava a un empresa de jardineria i ara està a la recepció i de cambrera a la Solana del Ter a Ripoll. “Tenir tot ple de muntanyes o poder anar al riu o a petites botigues”, són alguns dels aspectes que més valora.

Ja fa temps que tenia al cap deixar la ciutat, però no s’imaginava que aniria a parar al Ripollès. “S’ha de tenir la ment oberta perquè no hi ha tantes facilitats com un centre comercial o quinze supermercats, però a mi m’agrada i animo a aquells que vulguin un canvi d’estil de vida”, subratlla. Gràcies al programa i a la seva “persistència” d’anar trucant a immobiliàries, ha pogut fer realitat el seu somni. “Estic molt contenta del canvi”, diu. Anna Prieto també explica que les immobiliàries, de la seva banda, els demanen “referències” dels possibles inquilins per assegurar que són un bon perfil.

Qui també està molt agraïda al programa és Teresó Casas, gerent del negoci hoteler. “Ens ha anat molt bé perquè estem molt contents amb la feina de l’Ainhoa i com s’ha integrat, se la veu contenta i això ens fa contents”. La responsable admet que els costa trobar candidats quan tenen una baixa pels horaris que implica aquest sector. En cas de treballadors a cuina, per exemple, demanen que la persona visqui a la zona. I per tant, si és algú de fora, com l’Ainhoa, el trasllat a la comarca és indispensable per poder fer-ho viable. Actualment busquen diferents perfils i està “molt satisfeta” de com funciona la plataforma Viu i Treballa. “És una bona eina”, afegeix.

“Ens costa molt trobar perfils especialitzats”

El Grup Sodeca de Ripoll també té “moltes dificultats” per trobar personal tècnic i especialitzats, perfils “indispensables” per la seva activitat, admet la responsable de recursos humans, Núria Casas. “Som una comarca molt petita amb mà d’obra limitada i amb molta més oferta perquè som diferents empreses que busquem talent i moltes coincidim amb els mateixos perfils”, detalla. Per trobar operaris, en canvi, les dificultats són menors.

Actualment estan buscant una dotzena de candidats per diferents posicions i utilitzen tot tipus de canals per buscar-los. “La pressió és alta i ho estem cobrint, però no amb els terminis que voldríem; els processos (de recerca i contractació) s’allarguen molt quan la necessitat és immediata”, diu. Gràcies al programa de la UIER, han contractat dues persones de fora del Ripollès i en fan una valoració molt positiva. També creu que la falta d’habitatge frena les possibilitats de contractació de la comarca.

Des de la UIER remarquen que falten sobretot cases amb jardí i habitatge amb més espais oberts, més que no pas pisos perquè el que volen els professionals més formats és “millorar en qualitat de vida” perquè molts ja viuen en un pis a l’àrea metropolitana. “Estar a prop de la natura i tenir espais oberts és el que més demanen”, afegeix Prieto. Però per solucionar-ho, diuen, cal la implicació de les administracions i l’aposta de les promotores i constructores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà