Societat

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

El Grup de Natura Sterna va localitzar diumenge un nou duc electrocutat entre els termes de Palamós i Calonge i Sant Antoni.

L’entitat alerta que les electrocucions són, amb un 35%, la “principal causa de mort” d’aquesta espècie al Baix Empordà i exposen que es deu “als dissenys i la manca d’aïllament dels cables dels suports elèctrics”.

La mort del duc, a més, coincideix amb l’època de cria d’aquest ocell rapinyaire, un “moment crític en què els polls requereixen una atenció i una alimentació que la baixa d’un dels reproductors pot posar en perill”.

Tal com marca el protocol, el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya s’ha fet càrrec del cas i ha requerit a l’empresa distribuïdora i propietària de la línia elèctrica, ENDESA, que retiri l’ocell per tal de poder realitzar la necròpsia al Centre de Fauna. Els Agents Rurals també han procedit a aixecar acta de denúncia dels fets i a instar a l’empresa a prendre mesures correctores.

El Grup de Natura Sterna lidera el seguiment del duc al Baix Empordà i considera que “aquestes mesures correctores no sempre s’acaben assolint o triguen molt temps a ser aplicades” i, per aquest motiu, insta a la Fiscalia de Medi Ambient a prendre mesures legals i penals contra aquestes pràctiques de negligència amb afectació a fauna protegida.

El duc, en ser un ocell rapinyaire sedentari, ocupa sempre els mateixos territoris, i els suports amb dissenys perillosos o mal aïllats és probable que provoquin nous accidents amb altres exemplars que arribin a la zona en un futur. L’equip de seguiment del duc del Grup de Natura Sterna està acabant justament la campanya de seguiment de la reproducció d’aquest 2024, i el resultat és un dels més discrets dels darrers anys. S’han detectat molt poques parelles reproductores i amb un nombre de polls per posta molt més baix que en altres campanyes. Tot apunta que si les morts anuals per motius antròpics segueixen la tendència actual i la taxa reproductiva cau com enguany, el destí d’aquesta emblemàtica i necessària espècie es pot veure realment compromesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
societat

Barcelona destina 14 milions al Fons d’Infància

Barcelona

Crítiques a l’Estat per a un projecte aparcat de l’N-II que ha fet gastar “temps i diners”

sant julià de ramis / sarrià de ter
SOCIETAT

La cooperativa de l’Aldea vol prorrogar tres anys el retorn dels fons entrampats

L’Aldea
economia

Lola Casademunt premiada per la seva expansió internacional

granollers
enogastronomia

La DO Penedès premia els seus millors vins

vilafranca del penedès

Una síndrome hereditària originària de la Garrotxa

Banyoles
Pere Costa i Vilanova
Mestre i pedagog

“Formar mestres entre gent de l’ofici és una necessitat”

Girona
Girona

Temps de Flors multitudinari i adaptat al canvi climàtic

Girona

Fires al sac!

Vilafranca del Penedès