Societat

medi ambient

Recuperen una vintena de fonts dels entorns d’Argentona

El Grup de les Fonts d’Argentona són una colla d’amics que fa més de vint anys queden els diumenges al matí per netejar i arreglar les fonts i els naixements d’aigua que hi havia hagut al municipi. Avui, però, han descansat perquè també participen en la popular Marxa de les Fonts que organitza el Grup de Muntanya, en què es convida els participants a recórrer moltes de les fonts que s’encarreguen de mantenir en bon estat. La caminada, de caràcter no competitiu, transcorre per camins i corriols en dos itineraris per una quinzena de fonts.

Des de fa anys que hi treballen per restaurar-les i n’han pogut arranjar una vintena de les 195 que van arribar a localitzar i descriure en un llibre publicat el 1982 amb l’objectiu de preservar el patrimoni que la natura ha donat al municipi i que es va popularitzar arran de les aigües bicarbonatades que rajaven al balneari de la Font Picant.

Un dels membres fundadors de l’entitat, Pep Padrós, diu que aquest any han actuat a la font de Gavatx, que, juntament amb la del Castanyer, portaven l’aigua de la mina fins al safareig de la masia de can Cabot. “Com que la casa està abandonada s’ha pogut desviar i fer una font quan s’ha desbrossat l’entorn”, explica Padrós d’aquest naixement d’aigua que havia quedat fora de circulació. La propera actuació que els voluntaris tenen entre mans és fer la neteja de manteniment a la font del Cau de l’Esparver. “Anem avançant amb les mans que tenim”, diu el portaveu de l’associació, que compta amb una quinzena de voluntaris del poble, i dues que es desplacen des d’altres punts de la comarca. “Ens costa atraure els més joves perquè ens acompanyin”, reconeix del projecte que han presentat a escoles i instituts amb l’objectiu d’incorporar nous voluntaris.

La que raja tot l’any

Amb l’episodi d’extrema sequera moltes de les fonts que avui seran punt d’aturada durant la 27a edició de la marxa popular no rajaran. La d’en Quicu, una font entubada, és l’única que manté el doll d’aigua tot l’any i on els participants podran refrescar-se. Tot i la falta de precipitacions també s’ha mantingut aigua a la font del Bruc. Les darreres pluges han reomplert els aqüífers i això fa preveure que algunes tornin a brollar ben aviat, com la de la font del Ferro, una de les primeres a restaurar-se i de les més populars perquè era recomanada per als qui tenien anèmia.

El projecte s’impulsa sense suport institucional però sí que des de l’Ajuntament d’Argentona es promouen les rutes guiades a les fonts per donar a conèixer a fons la riquesa natural, històrica i arquitectònica del municipi. A través d’una aplicació al mòbil o descarregant un codi QR es pot conèixer la singularitat de cada ruta i accedir a serveis i visites recomanades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Dos morts a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs