Societat

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

Ja tenim guanyadors de l’edició de 2024 del Girovi, el Concurs de Vins, Escumosos i Vermuts de Catalunya, que ahir a la tarda va celebrar la vint-i-novena edició a l’hotel Double Tree by Hilton de Girona. Una vuitantena de tasadors van valorar les més de tres-centes mostres de vins de les diferents Denominacions d’Origen de Catalunya que es van presentar al concurs. I aquesta vegada han obtingut molts premis les denominacions d’origen més llunyanes que s’han presentat al certamen. Penedès, Terra Alta, Conca de Barberà o Costers del Segre són algunes de les denominacions premiades amb Medalles Gran Or, sense oblidar la DO Empordà que, com és habitual, també se n’han endut moltes. “Estem molt contents amb la participació aconseguida, hem arribat a les tres-centes mostres de vi, tot un rècord”, sosté Agustí Encesa, organitzador del Girovi, que també ressalta el fet que cada vega compten amb més denominacions d’origen de fora l’Empordà: “Aquest any un 40% de la participació era de l’Empordà i, el 60%, de la resta de Catalunya”. Per altra banda, també ha augmentat la participació de cases petites i, també, de noves, que comparteixen escena amb noms importants i reputats com Torres, Freixenet o Perlada. “Per això, per a aquestes cases més petits, és un gran prestigi i reconeixement aconseguir premi, i alhora és un bon lloc per obtenir distribuidors” explica Encesa. A més, el creixent prestigi de Girovi -recordem que és el primer concurs de vins i espumosos de tot Catalunya- provoca que cada any sigui “més elevat el nombre de cellers concursants, i que a més aquests utilitzin cada cop més l’aval dels premis obtinguts al certamen a l’hora de fer promoció dels seus vins”.

Precisament, promocionar els vins catalans continua sent el principal objectiu de Girovi, tal com assenyala Agustí Ensesa. Per aconseguir-ho, el certamen distingeix els vins seleccionats (dins les moltes categories en què es divideix el concurs: vins negres joves, negres amb criança, caves, blancs, dolços i un llarg etcètera) amb les medalles de Catalunya d’or, d’argent i de bronze. També reben una distinció especial els millors vins elaborats a les comarques gironines: les Fulles de Girona, també d’or, d’argent i de bronze.

Concurs atípic

Girovi es distingeix d’altres concursos similars per dos factors que el fan atípic. D’una banda, s’hi presenten mostres de totes les Denominacions d’Origen de Catalunya, quan el més habitual és que en cadascuna d’aquestes regions s’organitzin certamens d’aquesta mena només per als vins d’aquella zona. D’altra banda, el jurat el formen tant experts del sector vitivinícola -enòlegs, sommeliers, cellerers, professors i alumnes de l’Escola d’Hostaleria, venedors, distribuïdors, restauradors...-, com simples aficionats, persones que no es dediquen professionalment al món del vi però que han fet cursos de tast o que són reconeguts per l’organització pel seu bon criteri en aquesta funció. Aquesta barreja entre l’opinió dels professionals i dels consumidors és especialment valorada pels cellers que presenten els seus vins al concurs, que cada any són més. Per altra banda, el Girovi també premia les etiquetes més ben valorades per la seva originalitat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia