Societat

Xocolata, l'addicció que es torna plaer diari

Barcelona, ciutat pastissera de prestigi, té cada cop més botigues especialitzades en xocolata

La xocolata ja no és només aquella menja que es donava als infants per berenar, que es prenia desfeta els dies de festa o que es regalava en forma de bombó en alguna ocasió especial. La xocolata continua sent això, és veritat, però ara mateix, si bé fa festa menjar-ne, ja no s’espera que sigui una ocasió especial per fer-ho. La xocolata ja s’ha convertit en un plaer quotidià que es consumeix sense complexos. Agrada pràcticament a tothom, els seus beneficis contra el desànim són pràcticament instantanis i, consumida amb moderació, fins i tot és saludable.

“Com més negra és la xocolata, és a dir, com més percentatge de cacau dugui, més beneficiosa és per a la salut”, explica la nutricionista Marta Anguera, que recorda que, justament, el cacau és una substància que té grans quantitats d’antioxidants (que retarden l’envelliment cel·lular) i minerals molt beneficiosos com el magnesi. Segons aquesta experta, que, això sí, aconsella no abusar-ne, deu grams diaris de xocolata de qualitat poden ser molt recomanables.

Cada cop hi ha més addictes al producte i, a Barcelona, més botigues especialitzades. Una d’elles és la que Bombons Blasi ha obert al carrer Cardenal Cassanyes, en un edifici del segle XV en el qual Joan Amades ja situa, pels volts del 1800, una fàbrica de xocolata.

Rajoles per menjar al moment
En aquest local, a tocar de l’església del Pi, és on Bombons Blasi, una empresa fundada el 1877, ha obert la seva tercera botiga. “En aquest carrer, ple de turistes, el que més venem són rajoles”, explica Maria Teresa Vallhonrat, una de les responsables de l’empresa. I diu que la majoria de compradors se la mengen al moment. En les altres dues botigues de Bombons Blasi, a Alfons XII, on històricament hi havia hagut l’obrador, i al carrer Còrsega, s’hi venen sobretot bombons. Són els que crea el mestre pastisser Xavier Cordomí, la quarta generació de mestres xocolaters.

Al centre de Barcelona és on hi ha més botigues especialitzades en xocolata. “És veritat que és un mercat emergent però malgrat tot encara estem lluny del consum que hi ha en altres països”, explica el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, Joan Turull. A Catalunya, segons Turull, es consumeixen entre 2,5 i 3 quilos de xocolata per persona i any, mentre que a l’Estat espanyol, la mitjana és de mig quilo menys. En canvi, a Bèlgica es calcula que cada persona en menja 9 quilos l’any, a França entre 7 i 8 quilos i a Itàlia 6.

La capital catalana és una ciutat xocolatera per excel·lència perquè a Catalunya hi ha una llarga tradició i, a més, perquè és una de les ciutats pastisseres amb més prestigi del món, que ha sabut aplicar a aquest producte les formes del disseny. L’any 2000 el gremi de pastissers va obrir a l’antic convent de Sant Agustí el Museu de la Xocolata (on s’exposa un producte típic català: les mones de Pasqua) i fa tres anys , com a extensió d’aquest museu, es va començar a celebrar a la ciutat la Mostra de la Xocolata i el Cacau. Avui, justament, obre les portes la seva tercera edició al passeig de Lluís Companys (estarà obert de deu del matí a vuit del vespre), on s’espera que fins diumenge passin més de 35.000 persones.

En aquesta fira, que ocupa quasi quatre mil metres quadrats, els amants de la xocolata seran feliços. “Mai hi ha gent trista”, diu el president del gremi de pastissers. Realment és difícil estar trist envoltat de xocolata. En aquesta tercera mostra, tal com va passar en les dues anteriors, els productors més prestigiosos i els pastissers mostraran els seus productes i en manufacturaran en directe. S’hi podrà comprar i tastar tot el que es fa actualment, les últimes tendències. Hi haurà tastos, concursos, però també actuacions.

Més tastos
“A l’espai de demostracions els professionals més importants del sector faran davant del públic diferents creacions a partir de la xocolata. Pastisseria tradicional, cuina salada, pastisseria creativa, miniatures de xocolata, còctels, i un llarg etcètera”, explica el gremi de pastissers.

I, com no podia faltar en una societat cada cop més entesa en gastronomia i que busca el llistó més alt a la Mostra, també hi haurà tastos per a tots els gustos: cafè i xocolata, formatge i xocolata, vi dolç i xocolata, cava i xocolata. I, atenció: insectes i xocolata. Ja ho veuen, qui no sigui feliç serà perquè no vol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.