Societat

Temporal de neu per Sant Esteve

Meteorologia

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya ha activat en fase d'alerta el pla especial d'emergències per nevades, el Neucat, davant el risc que nevi a tot el territori. I és que ens afecta una massa d'aire molt fred que provocarà precipitacions intenses de pluja i de neu en cotes baixes. De fet, la neu ha començat a fer acte de presència al Ripollès, el Berguedà, Osona i l'Alt Empordà, una neu que s'anirà estenent a mesura que passin les hores.

La neu ha obligat a tallar el trànsit a tres carreteres de l'Alt Empordà. Les tres vies afectades es troben a la demarcació de Girona, entre Portbou i Cadaqués. El gruix de neu que s'ha acumulat a la zona costanera ha fet que les carreteres locals de Cadaqués i Port de la Selva, la GI-614 i la GI-613, i també la N-260, a Portbou, hagin quedat tallades a la circulació de vehicles. Les nevades d'aquest divendres a Catalunya han afectat, però, altres vies, que necessiten de l'ús obligatori de cadenes. En total, hi ha 13 carreteres afectades per la neu i el gel.

Les cadenes i altres equipaments especials són obligatoris a partir d'Oleta (Conflent), a la carretera N-116, així com en el conjunt de l'Alta Cerdanya i del Capcir, segons han informat els serveis d'obres públiques de la Catalunya del Nord.

Segons les últimes previsions del Centre Meteorològic Interregional d'Aix-en-Provence, es confirma un agreujament de la situació durant el matí amb una generalització de les precipitacions de moderades a bastant fortes sobre l'est de la Catalunya del Nord al final de la tarda i vespre. Plou a la plana i neva cap a 400 metres d'altitud.

Les precipitacions es reforcen al vespre a la plana litoral i poden arribar a 20 mm per hora. El límit entre pluja i neu pot baixar fins a 200 metres a l'interior. D'aquí a les sis del matí del dissabte entre 200 i 400 metres s'esperen entre 1 i 5 cm de neu, cap a 500 metres entre 5 a 15 cm, fins a 20 localment, i per sobre dels 1.000 metres, de 50 a 80 cm de neu.

Coll d'Ares, tallat
En general s'esperen precipitacions entre 30 i 50 mm però fins a 120 mm d'aquí a dissabte a l'est del territori és a dir en una zona que s'estén del Canigó fins a l'Albera, al Vallespir, bastant menys a l'oest. A les dotze del migdia han tallat el Coll d'Ares. També neva al Coll del Pertús, on de moment no hi ha restriccions de trànsit.

Així mateix, destaquen fortes onades al mar, entre 5 i 7 metres, que aquest divendres al vespre limitaran l'escolament dels rius, cosa que podria provocar algunes inundacions. Tot i això, els serveis d'emergència són optimistes, ja que esperen que la terra engoleixi l'aigua que cau, a part que les precipitacions es preveu que siguin progressives i no tempestuoses.

També es preveu que el vent bufi fort en cotes elevades, amb ratxes màximes superiors als 90 quilòmetres per hora. Per raons de seguretat, les autoritats franceses recomanen de no sortir de casa si no és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA