Societat

Desallotjats de casa per l'esllavissament del jardí

La notícia del lector

Abocats al pendent. Els veïns del carrer Clotilde Cerdà, a la urbanització Comte de Sert de Castellbisbal, han vist com, d'un dia per l'altre, el seu jardí cedia davant la llei de la gravetat -i per les mancances de l'obra- i queia uns quants metres muntanya avall, cosa que va deixar a la vista els fonaments de l'edifici.

En aquests moments la porta del garatge de la Montse Martínez, la veïna més afectada, s'obre al buit, perquè una gran esquerda a terra i l'esllavissada del mur de contenció s'han emportat el camí que connectava la casa amb la zona comunitària de la urbanització. És ben bé com si s'hagués separat la terra en unes finques que es van construir fa només tres anys.

Ara per ara l'Ajuntament ha decidit reallotjar en un hotel els inquilins de les dues cases afectades per evitar mals majors, sobretot tenint en compte les pluges i els cops de vent que han sacsejat el país durant aquest mes, que s'han conjurat fatalment amb la caiguda del mur -d'unes mides més que dubtoses.

Els problemes d'aquests veïns van començar el 27 de desembre a la nit, quan van sentir "un soroll com si s'enfonsés la casa": havia caigut el mur de contenció que separava la zona comunitària del pendent, i des de llavors una esquerda que havien detectat a terra fa cosa d'un any -i que el constructor havia tapat diverses vegades- no va deixar de créixer, fins a arribar a la situació actual.

Aquell mateix dia al matí, la policia local, veient les dimensions que començava a prendre l'esquerda, ja va alertar la Montse de la conveniència de retirar els cotxes del garatge, i a la nit es van confirmar els pitjors auguris amb la caiguda del mur. El dia 29 aparellador, constructor i arquitecte es van desplaçar fins a la urbanització per examinar la destrossa i van determinar que "la situació no era perillosa, perquè els fonaments eren correctes". Això sí, van cobrir les destrosses amb una lona.

Evitar riscos
Fa una setmana, davant les amenaces climatològiques, l'Ajuntament de Castellbisbal va decidir desallotjar els inquilins de les dues cases més afectades, que no podran tornar-hi fins que se solucioni el problema, perquè, com explica el regidor d'Urbanisme de Castellbisbal, Alberto Matallanas, "no sabem del cert com està l'estructura i no ens volem arriscar". L'informe del pèrit no estarà llest fins d'aquí a un mes.

Els veïns ja han posat el cas en mans dels advocats perquè culpen la constructora, Pro VG 2000 SL, de "grans deficiències en el projecte, de les quals hauran de respondre". El responsable de l'empresa, Benigno Valenzuela, per la seva part, explica que "tenim dades suficients per no sentir-nos culpables, perquè amb anterioritat a l'incident havíem entregat un informe en què explicàvem que no s'estava mantenint bé el desguàs del jardí". Els veïns, però, no hi donen crèdit i miren amb recel les esquerdes que han detectat en altres parts de la zona comunitària.

Aquesta informació ha estat elaborada gràcies a la comunitat de veïns afectats de Comte de Sert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia