Societat

Querella contra l'exalcalde de Sant Pol de Mar per un presumpte delicte urbanístic

La fiscalia denuncia la construcció "irregular" d'uns edificis en una zona reservada en el perímetre de l'autopista C-32

La fiscalia de delictes urbanístics ha presentat una querella contra l'exalcalde de Sant Pol de Mar Francesc Pomés per un presumpte delicte contra l'ordenació del territori, prevaricació i falsedat documental. Els fets que se li imputen es remunten als anys 2000 i 2001, quan l'Ajuntament va tramitar els expedients per a la construcció d'una nau industrial i l'ampliació d'un altre edifici al costat de l'autopista C-32, que envaeixen la franja de 50 metres lliures d'edificacions que estableix la llei de carreteres.

L'empresa de construcció Amargant es va instal·lar fa uns anys al polígon industrial de Sant Pol de Mar mitjançant un procediment "irregular", segons la fiscalia, que en fa responsable al que va ser alcalde de Sant Pol de Mar durant més de vint anys, Francesc Pomés. Les obres que han motivat la querella van suposar la construcció d'una nau industrial i l'ampliació d'un edifici d'oficines de tres plantes per part de l'empresa Amargant.

L'acusació contra Pomés és per un presumpte delicte contra l'ordenació del territori, un altre de prevaricació i un tercer de falsedat en document oficial. Segons la fiscalia, l'Ajuntament va autoritzar les obres fent cas omís de la llei de carreteres. La normativa estableix un perímetre de 50 metres a banda i banda d'una autopista, on està "prohibit" fer "qualsevol tipus d'obra, de construcció, reconstrucció o ampliació", a no ser que sigui "imprescindible" per a la conservació d'edificacions ja existents, una excepció que no es dóna en aquest cas.

La casa de Jaume Amargant
La fiscalia també ha analitzat un altre cas de la política urbanística de l'alcalde Pomés en relació a la família Amargant. Un dels germans va construir casa seva en uns terrenys que estan qualificats com a aparcament. Això va passar l'any 1999 i el delicte ja ha prescrit, però tot i això la fiscalia hi fa algunes observacions.

Tot i que no pot provar la "connivència" de l'Ajuntament amb la família Amargant, la fiscalia renya els polítics municipals per no haver actuat amb "celeritat i contundència". Primer, en no haver aturat unes obres "il·lícites" i, ara, per haver trigat dos anys en requerir al propietari que enderroqui la casa, per via administrativa. Aquest procediment està obert des de l'any 2008, però encara no s'ha executat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.