Societat

Detenen a l'administrador del laboratori Genox Pharma que va distribuir un fàrmac mal etiquetat

Successos

Els Mossos d'Esquadra han detingut l'administrador del laboratori Genox Pharma, Javier S.F. de 49 anys i veí de Lliçà de Munt, que va distribuir a una farmàcia de Barcelona un bidó mal etiquetat i que contenia sulfat de manganès, la qual cosa ha provocat la mort d'una persona, a més de dotze intoxicacions.

Fonts de la policia autonòmica han assenyalat que la detenció de l'administrador del laboratori, que ja ha passat a disposició judicial, ha tingut lloc avui per un presumpte delicte d'atemptat contra la salut pública en considerar-se'l el responsable de l'error en l'etiquetatge del producte.

En principi, l'error seria atribuïble a l'empresa majorista de productes químics farmacològics i alimentaris, amb seu a Lliçà de Vall, de la qual el detingut és administrador i cap de magatzem.

A Javier S.F. se li imputa un delicte contra la salut pública, un altre d'homicidi imprudent i un de lesions imprudents. El detingut, que ja té antecedents per un delicte contra la salut pública, passarà a disposició judicial a les pròximes hores.

Penes de presó
La directora de Recursos Sanitaris de la Generalitat, Assumpta Benito, ha afirmat aquest dijous que els responsables del laboratori que va etiquetar erròniament un fàrmac com a sulfat de magnesi podrien enfrontar-se a una pena de presó si es demostra que han incorregut en un delicte.
"Si s'acaba demostrant que hi ha hagut algun tipus de negligència o d'actuació delictiva, hi podria haver responsabilitat penal per part d'algun dels implicats", ha advertit Benito, que ha precisat que la investigació s'està centrant en l'origen del fàrmac, que no és la farmàcia que el va distribuir, sinó el laboratori que el va etiquetar.

Benito ha assenyalat, en declaracions als periodistes, que els Mossos d'Esquadra estan investigant el laboratori que va distribuir a una farmàcia de Barcelona un bidó etiquetat com a sulfat de magnesi que, en realitat, va resultar ser sulfat de manganès.

Aquesta oficina va envasar el contingut en petites dosis i les va distribuir, al seu torn, a altres farmàcies de les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental.

Un mort i 12 intoxicats
El departament de Salut ha confirmat que, de moment, una persona ha mort i dotze més han resultat intoxicades després de consumir, sense saber-ho, sulfat de manganès.

Fins ara, l'administració autonòmica ha immobilitzat uns noranta envasos amb aquesta substància, alguns de 100 grams i altres de 250 grams.

Per als ciutadans que ja hagin comprat o consumit el fàrmac, Salut ha posat a la seva disposició el telèfon de Sanitat Respon (902 111 444), al qual ja han trucat mig centenar de persones presumptament afectades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS