Societat

Greenpeace dóna per fet que Ascó serà candidata a allotjar el cementiri nuclear dels residus radioactius de l'Estat

Els ecologistes acusen el govern espanyol de "temptar" l'alcalde amb diners públics perquè s'ofereixi a acollir la instal·lació

Greenpeace ha donat per fet aquest dimarts que el ministeri d'Indústria i l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) tenen pactat que Ascó i Yebra (Guadalajara) siguin les dues poblacions candidates a acollir el cementiri nuclear, que ha de rebre els residus radioactius de tot l'Estat espanyol.

Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears han acusat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, de "temptar" els alcaldes "amb diners públics" de l'empresa pública Enresa perquè ofereixin els seus municipis per acollir aquesta instal·lació. En aquest sentit, les tres entitats han recordat que el Parlament va aprovar el 2008 una resolució per rebutjar la ubicació d'un cementiri nuclear a Catalunya.

Aquesta resolució va ser aprovada amb el suport de CiU, el partit de l'alcalde d'Ascó, i per aquest motiu els ecologistes han demanat a la federació nacionalista que sigui coherent amb ella mateixa i que forci l'alcalde a no presentar la candidatura. De totes maneres, el responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha insinuat que és probable que per a l'alcalde pesin més els pactes amb l'AMAC i les promeses econòmiques que li hagi pogut fer el ministre d'Indústria, a qui ha qualificat d'"immoral".

D'altra banda, han recordat que la decisió d'instal·lar un cementiri nuclear a l'Estat espanyol es va prendre quan el ministre d'Indústria era José Montilla, l'actual president de la Generalitat, i que Zapatero va afirmar durant el debat de política general del maig del 2006 que una instal·lació d'aquestes característiques exigeix el "consens territorial més gran possible".

En referència a aquestes afirmacions, els ecologistes han criticat que un consistori tingui capacitat per ell mateix de presentar-se candidat a ubicar el cementiri al municipi que representa, sense un debat i sense tenir en compte l'opinió de la població, la dels pobles del seu entorn ni la posició de la corresponent comunitat autònoma.

Per la seva banda, el portaveu d'Ecologistes en Acció, Manel Adelantado, ha avisat que no acceptaran una instal·lació d'aquest tipus fins que no hi hagi un calendari de tancament de totes les centrals nuclears de l'Estat espanyol. També ha assegurat que és una "broma de mal gust" dir que el cementiri només tindrà uns 60 anys de vida, com diu el govern espanyol, quan els residus duraran "tota l'eternitat".

Finalment, el portaveu de l'associació Tanquem les Nuclears, Pep Puig, ha assegurat que l'Estat està vulnerant la convenció d'Aarhus, signada per tots els països europeus. Es tracta de la convenció que reconeix el dret de la ciutadania i de totes les entitats socials a participar en aquelles decisions que afectin el medi ambient.

Manifest en contra
Les tres entitats han recordat que aquest divendres 22 de gener hi ha una reunió a Mont-roig del Camp per redactar un manifest contra la instal·lació del cementiri nuclear al territori. A la reunió hi estan convocats totes les entitats socials de la zona i també els partits polítics que vulguin afegir-se al manifest.

A final de gener s'acaba el termini perquè els ajuntaments interessats a acollir aquest magatzem nuclear –que comportarà una inversió de 700 milions d'euros i la creació d'entre 300 i 500 llocs de treball– puguin presentar les seves sol·licituds.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.