la crònica

No es pot badar!

El dia que escric aquesta crònica, 29 d'abril d'aquest 2009 estrany, portador de malastrugança en forma de crisi, de virus de grip porcina, de pluges inacabables, de rècord europeu de gironins a l'atur –Espanya, el més alt d'Europa; Catalunya, el més alt d'Espanya; Girona, el més alt de Catalunya; llavors...–, d'universitaris que protesten contra el procés de Bolonya i de mig Girona plena de pols i fang de les obres del TAV, una alenada d'aire fresc m'ha entrat a casa en obrir El Punt i veure i olorar la plana 10, on un plànol amb una detallada llista dels llocs visitables i la presentació «Un clàssic de la primavera», anuncien la 54a edició de l'exposició de flors, l'expressió floral, artística, cultural i ciutadana Girona, Temps de Flors, que, una vegada més, lidera de manera exemplar l'Ajuntament de Girona.

Immers en els últims retocs del llibre Història d'una aventura. El Punt 1979/2009, que estic acabant, m'havia distret. Quan sembla a cada edició que no es pot superar, nous indrets es recuperen o bé s'incorporen a l'exposició. En l'edició de l'any passat va ser de 113, la suma dels espais visitables entre patis, exposicions florals i jardins. Aquest any sumen 122. Destaquen la casa Boadas, la recuperació de l'escalinata de Sant Feliu i la inclusió del gironí pont de Pedra. Els ponts de l'Onyar són estratègicament importants. Els visitants, a part de les panoràmiques clàssiques de la ciutat que tant admiren des dels mateixos ponts, són les primeres flors que veuen de Girona, Temps de Flors, en creuar-los. Cal tenir en compte que la primera impressió és sovint la més recordada i, consegüentment, cal seleccionar amb cura els artistes i els temes exposats.

Entre els lavabos públics fixos i els instal·lats per l'esdeveniment, he comptat al plànol set unitats per alleujar les necessitats físiques –prostàtiques i de bufetes– de l'allau de visitants. Acceptat el nombre de 500.000 visitants i tenint en compte que un percentatge molt alt –un 65%?– són persones molt grans, es poden calcular els serveis. En una visita de quatre a cinc hores i un 65% amb un servei per persona i un 35% de més joves, amb un servei per cada tres, sumats ens donen 383.333 serveis en total. Dividida aquesta xifra pels 9 dies de durada i pels 7 llocs amb 4 sanitaris en cadascun, donen 1.521 serveis per lloc i dia. A tres minuts per servei, són 4.563 minuts, o sigui, 76 hores. Impossible! Tenint en compte que els tallats s'han apujat insolidàriament de 10 a 20 cèntims d'euro, les corrues als bars seran menors. Si fa bo, hi haurà problemes!

Amb roba interior més o menys mullada, el plaer de l'espectacle floral, monumental, artístic i cívic únic –potser mundialment– farà que hom s'oblidi dels problemes urinaris i sols recordi les delicades obres dels veterans, exemplars i incombustibles Amics de les Flors i dels Jardins, de Girona, artífexs incansables de bona part de l'exposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PALAMÓS

El juge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA