Societat

VILANOVA I LA GELTRÚ

Xató i onze plats més rescaten la cuina d'hivern

El Festival del Xató obre diumenge la temporada de la Ruta del Xató

La xef Carme Ruscalleda serà la imatge de la ruta aquest any

Amb més de 14.000 racions repartides durant la temporada 2009/2010, la Ruta del Xató arrenca dijous amb l'objectiu de millorar aquesta dada i d'endinsar-se en el turisme gastronòmic, implicant en el projecte els agents turístics del territori. La primera cita gastronòmica de la ruta, al marge de la festa de presentació que es farà a la Casa Elizalde de Barcelona, serà a Vilanova i la Geltrú, diumenge vinent, i l'organitza el Festival del Xató i la Cuina d'Hivern.

El plat més representatiu de la gastronomia del Penedès no estarà sol aquest any en el Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú. Una dotzena de plats promocionaran la cuina i els productes locals durant la festa, que es va estrenar l'any passat com a evolució natural de la tradicional xatonada popular. I és que, un cop consolidat aquest plat a les cartes dels restaurants de tota la ciutat, és el torn de projectar altres àpats autòctons, com ara els fideus rossejats a l'all cremat, el bull de tonyina i la sípia a la bruta, i altres àpats que s'inspiren en els productes locals, com ara els peus de porc amb bolets de temporada i gambetes amb suquet de peix de roca de Vilanova, els calamars farcits d'espigalls, el babà de carbassa i l'escabetx de tonyina de Vilanova i la Geltrú amb herbes del Garraf i kumato en textures.

Així, el Festival del Xató es converteix aquest any en una miscel·lània gastronòmica, en què es podran degustar els plats més representatius de la cuina local, però també els productes autòctons de l'horta del Garraf, de la llotja vilanovina i de la vinya local. Vins i caves acompanyaran les degustacions que se serviran a l'Espai de Tast, els pescadors reproduiran una subhasta de peix a l'antiga, adaptada a l'euro, i l'Associació de Joves Cuiners de Vilanova i la Geltrú, una entitat creada recentment, s'incorporarà a la festa, elaborant en directe, a partir de les onze del matí, alguns dels plats que s'oferiran al públic. Ho faran dins l'espai anomenat Àgora Culinària, perquè el públic pugui observar com es preparen aquests plats, a més d'un exclusiu Xató 2010, del qual només han avançat que “s'inverteix en la tècnica d'elaboració, sense perdre els aspectes sensorials”.

Per completar l'oferta d'aquest any, s'ha convocat la quinzena edició del concurs nacional de xató, tallers culinaris a l'Aula Enogastronòmica. També es repetirà el Mercat del Xató, amb productes del mar i la terra, on es podran conèixer de primera mà els artesans i productors del Garraf. Al mercat s'hi podran adquirir escaroles, espigalls i tota mena de verdures d'hivern de l'horta vilanovina; elaborats del peix i marisc de la llotja de Vilanova i la Geltrú; oli de la denominació d'origen Siurana, formatges, mel i productes de cansaladeria i la pastisseria, entre altres.

LA DATA

21.11.10
Vilanova acull
el Festival del Xató i la Cuina d'Hivern, que promocionarà els productes locals, inclosos vins i caves.

LA XIFRA

14.000
són el nombre de racions
de xató que es van repartir l'any passat als municipis del Penedès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA