Societat

El govern Balear dóna el vistiplau a la posada en marxa del Pla de Normalització Lingüística

L'objectiu de la mesura és fomentar el català en l'àmbit públic i privat

Un institut d'Inca és denunciat per preparar una protesta contra la política lingüística que proposa el PP

El govern balears ha donat el vistiplau a la posada en marxa del Pla General de Normalització Lingüística, que aprovarà previsiblement en el proper Consell de Govern.

Aquest pla va ser aprovat fa un any i mig pel Consell Social de la Llengua, organització en la qual hi està representat el Consell de Mallorca, la Universitat de les Illes Balears, l'OCB, entre d'altres. Però l'activació del mateix estava en mans del cap del govern, Francesc Antich, que ha pres la decisió avui durant una reunió amb aquesta entitat.

En aquest sentit, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, ha comentat que el president balear ha considerat que ara es viu una oportunitat important per fomentar l'ús de la llengua. Tous també ha explicat que els efectes de la posada en marxa del pla seran immediats, ja que el primer que es farà serà analitzar l'ús del català a l'administració pública. També ha dit que el pla, que consta de 900 propostes, està dividit en nou àrees, entre les quals hi ha educació i empresa.

Segons el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, és un “full de ruta” a implantar a llarg termini i de manera “natural” per tal de fomentar l'ús de la llengua catalana a l'esfera pública i privada. Mateu ha posat per exemple el cas que els nouvinguts a les Balears puguin aprendre i créixer amb el català.

Per altra banda, el Círculo Balear ha denunciat davant la Conselleria d'Educació i Cultura la directora i el claustre de professors de l'Institut Pau Casesnoves de la localitat mallorquina d'Inca, en considerar il·legal que vulguin convocar una manifestació de protesta contra la política lingüística que proposa el PP. Aquesta entitat de tendència espanyolista argumenta que un claustre de professors està “obligat a no debatre sobre assumptes que no són de la seva competència”. Així mateix, considera que no és legal “incitar i animar els alumnes menors d'edat” a participar en aquesta manifestació perquè defensa “una determinada posició ideològica o política i perquè es faria “en horari lectiu”.

Segons ha explicat en un comunicat, l'entitat entén que la protesta organitzada des d'aquest institut incitaria als centres de secundària de Balears “a firmar el manifest” contrari a l'actitud popular sobre l'ensenyament en català.

El Círculo Balear recorda que la Conselleria disposa de tres mesos de termini per respondre a la denúncia i assenyala que si és desestimada acudirà als tribunals de Justícia, al considerar que els fets “demostren fins a quin punt l'educació s'utilitza per adoctrinar en el catalanisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Tallen la circulació de trens entre Reus i Alcover pel xoc entre una furgoneta i un tren de mercaderies

LA SELVA DEL CAMP
infraestructures

El Govern diu que la falla de Gavà s’ha repetit a Rodalies per dèficit inversor

barcelona
societat

Revelen com era un cocodril de més de 70 milions d’anys del Pallars Jussà

TREMP

Arenys de Mar amplia la zona blava i de residents a la Musclera i a l’N-II

arenys de mar
societat

Sense servei l’R3 de Rodalies entre Ripoll i Vic

VIC
infraestructures

Liciten la millora del ferm de 2 quilòmetres de l’AP-7 a Gelida

GELIDA

L’AMBici arriba a l’Hospitalet i completa així el seu desplegament

L’Hospitalet de Llobregat

El CRAM alerta que el 85% de tortugues presenten macroplàstics

El Prat de Llobregat
medi ambient

Ecologistes del Penedès demanen aturar el polígon logístic Sant Marçal

CASTELLVÍ DE LA MARCA