Societat

meteorologia

Els termòmetres se situen entre 6 i 8 sota zero a Olot, Girona i la Bisbal

Das, a la Cerdanya, baixa fins als 15,5 graus negatius i fins i tot glaça arran de mar

Entitats i ajuntaments activen els plans d'atenció als sense sostre

Que a Malniu (la Cerdanya) a 2.230 metres d'altura, hi faci molt de fred en ple gener és normal, però, que Girona ciutat registri una mínima de 7,4 graus negatius; la Vall d'en Bas, de 8,4 negatius, i Monells, Cruïlles i Sant Sadurní de l'Heura, 7 negatius, vol dir que fa fred de part de bo. Fins i tot, ahir, va arribar a glaçar arran de mar, l'Escala, per exemple, va baixar fins als 3 graus negatius. A diferència del dissabte, ahir les temperatures de rigorós hivern van ser força equilibrades a tot el territori. Al Pirineu i al Prepirineu, les mínimes no van assolir els mateixos nivells. Així dels 16,8 graus negatius d'Ulldeter de mínima d'abans d'ahir, es va passar als 11,5 negatius; els 14,5 negatius de Vall de Núria de dissabte, ahir van ser 13,7 negatius i, per posar només un altre exemple, els 15,5 negatius de Malniu, a Meranges, van pujar als -11,9.

A la resta del territori gironí, en canvi, les mínimes es van mantenir a nivells semblants al dissabte i, en alguns punts, fins i tot van baixar més. És el cas de Das, a la Cerdanya, que va registrar una mínima de 15,6 graus negatius. Molló va registrar 10 graus negatius; Olot va baixar als 7,9 negatius; Girona, als 7,4 negatius; Fornells de la Selva, als 8,4 negatius, i Banyoles, als 4,4 negatius. A la Selva interior, la temperatura va girar a l'entorn dels 7 graus negatius, com els -7,4 d'Anglès.

Al prelitoral i litoral, el termòmetre va baixar fins als 5 graus negatius, excepcionalment fins als -7 de Monells, fins als -6,6 a Serra de Daró i fins als -6,2 a la Tallada. Torroella registrava -5,6 graus; la Bisbal, -5,9, i Torroella de Fluvià, -4,9.

En molts punts, però, la temperatura es va situar a l'entorn dels 3 negatius, com els -3,7 graus de Castell-Platja d'Aro i Castell d'Aro, els -3,9 de Ventalló i els -3,6 de Sant Pere Pescador. Cabanes i Portbou es van acostar als zero graus i Roses va registrar 1,3 graus positius.

A la resta del país, l'onada de fred ha establert nous rècords de temperatures mínimes en cinc de les estacions més antigues del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), emplaçades a les comarques del Baix Penedès, el Montsià, el Tarragonès i el Vallès Occidental.

En concret, l'estació meteorològica del Vendrell, que fins ara tenia un rècord de mínima absoluta de 3,7 graus sota zero, va registrar, dissabte, 5 graus negatius; Alcanar ha establert el nou rècord en -2,3 graus (abans, -2,1); Ulldecona-els Valentins passa a tenir un rècord de -8,1 graus ( -7,3); Constantí, -6,7 graus (-6,5), i Cerdanyola del Vallès, -6 graus ( -5,9), segons les estadístiques analitzades pel SMC.

A més, l'onada de fred també ha marcat rècords de temperatures mínimes en un mes de gener als municipis del Pont de Suert (13,1 graus negatius), Prades (-11,5), Blancafort (-7,6), l'Espluga de Francolí (-7), Vinebre (-7,6), Cervera (-8,8), Seròs (-8,3) i Lladurs (-10,6).

El registre més baix d'aquest episodi, no obstant, continua sent –fins al tancament d'aquesta edició– el registrat la matinada de dissabte a Sasseuba, amb -19,1 graus. Sasseuba és una estació meteorològica situada al municipi aranès d'Arres, a 2.228 metres d'altitud.

D'entre les estacions situades en les ciutats més importants de Catalunya, ahir destacaven els 9,7 graus negatius de Lleida-Raimat (on dissabte hi va haver -7,9 graus) i Tarragona, amb 3,9 graus negatius (on dissabte hi havia -2,6 graus).

Les baixes temperatures han provocat també danys importants, tot i que desiguals, en diferents tipus de conreus. Amb dades encara per confirmar, entre els sectors més perjudicats es podrien trobar alguns cultius del Vallès i el Baix Llobregat, com la carxofa, i els fruiters de la plana de Lleida.

LA XIFRA

15,6
són els graus negatius que va registrar
ahir Das, a la Cerdanya, i que va ser la mínima gironina més baixa.

LA FRASE

Obrim la Sopa de 8 a 8, però en dies de molt de fred no tanquem a la nit
Joan Olóriz
regidor de polítiques socials i cooperació de l'ajuntament de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona