Societat

Hereu rebutja la comparació del 10-A amb el referèndum de la Diagonal

L'alcalde de Barcelona assenyala la pregunta és “molt diferent” i que és normal que la participació també ho sigui

El dirigent socialista destaca que hi ha un 80% de ciutadans que “no s'han vist interpel·lats” per la consulta.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha rebutjat aquest dilluns que es pugui comparar la consulta sobre la independència que es va celebrar aquest diumenge a la capital catalana amb el referèndum sobre la reforma de la Diagonal, que va tenir una participació inferior. “No té res a veure”, ha dit, “la pregunta és molt diferent” i és “normal” que hi hagi “participacions diferents”.

“El que es preguntava era rellevant pel país i voler-ho assimilar a una consulta que versava sobre la transformació urbanística d'un carrer no és fer-li un gran favor als objectius de la consulta”, ha assenyalat.

L'independentisme, minoritari

Un dia després de la consulta independentista a Barcelona, el també secretari de Política Municipal del PSC ha expressat en nom del seu partit el “respecte” per aquesta iniciativa. Amb tot, ha volgut deixar clar que aquest projecte no és el dels socialistes catalans.

Segons Hereu, les dades participació, al voltant del 20%, tot i ser “rellevants” demostren que els independentistes són “minoritaris” a Catalunya, ja que “majoritàriament” s'han mobilitzat els partidaris d'aquesta opció mentre que un 80% de ciutadans que “no s'han vist interpel·lats” per la consulta. “Amb un 20%, un tampoc construeix un projecte estratègic nacional”, ha sentenciat.

Incoherència de CiU

El dirigent socialista ha tornat a carregar contra CiU per la seva actitud amb la consulta, que ha qualificat d'“oportunisme polític” i ha citat explícitament al seu rival a les municipals, Xavier Trias.

Hereu considera “poc seriós” que la federació nacionalista doni suport al referèndum i que, en canvi, no avali al Parlament la tramitació d'una llei per a la declaració d'independència. “Dimecres veurem si algunes forces polítiques que abonen la participació i participen a la consulta es pronuncien en un sentit diferent, contradictori, en seu parlamentària”. Hereu ha remarcat que els dirigents de CiU hauran dit “sí a la consulta” i “no allà on la decisió podria tenir alguna conseqüència efectiva”. Per l'alcalde, “és poc seriós ser incoherent amb uns principis que són importants”.

En aquest sentit, ha instant als qui han donat suport a la consulta a “trobar alguna viabilitat” perquè sinó generaran “frustració”. Hereu ha advertit que els “carrerons sense sortida no ajuden a la confiança” i ha lamentat el “tacticisme” amb aquest tema.

Aposta per l'Espanya plural

D'altra banda, el PSC ha manifestat el seu respecte per la participació en la consulta de l'exconseller d'Economia i Finances, el socialista Antoni Castells. “Em sembla absolutament legítim que algú hi participi”, ha assegurat Hereu.

En qualsevol cas, l'alcalde de la capital catalana ha descartat que en el debat intern del congrés socialista previst per aquesta tardor es pugui plantejar la qüestió de la independència. Hereu ha recordat que el PSC és un partit “catalanista” que “té una implicació per fer una Espanya diversa i plurinacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.