Societat

Esplugues de Llobregat

La comunitat xinesa, de dol, protesta al carrer

La mort del propietari d'un restaurant d'Esplugues, que havia estat clausurat per l'Ajuntament, aixeca les protestes de la comunitat xinesa

Els manifestants es queixen, per tercer dia consecutiu, davant el consistori pel que consideren un cas de discriminació

L'Ajuntament lamentala mort de l'empresari local però defensa la legalitat de l'actuació

Tensió a Esplugues de Llobregat. El suïcidi del propietari del restaurant Wok-Han, Zhou Xiao Rong, el cap de setmana passat, ha desembocat en tres dies de protestes davant de l'ajuntament, que, després d'atendre les queixes dels veïns, va ordenar al desembre la clausura del negoci per deficiències en el sistema de ventilació. “L'Ajuntament va ser exageradament estricte i va fer tancar el restaurant per un petit problema. Feia un any que intentava tirar endavant el projecte i, després de mesos tancat, no va poder fer front als deutes”, afirmava ahir Lam Chuen Ping, el president dels empresaris xinesos a Catalunya. En un comunicat, el consistori, però, va defensar la legalitat i “escrupolositat” de l'actuació i va lamentar la mort de l'empresari.

“Tiraré aquest negoci endavant perquè era la sang del meu pare”, afirmava el fill del restaurador xinès You Zhou, de 19 anys. Envoltats per membres de la comunitat xinesa, la família va tornar a mostrar la seva indignació i el dol a les portes de l'ajuntament. Les desenes de coneguts que els acompanyaven demanaven justícia i denunciaven el que consideren “una discriminació” i “un cas de racisme” per part dels veïns i del consistori. Al mateix temps, a l'interior de l'edifici, representants dels manifestants –Chuen Ping; el president de Pimec-Comerç, Alejandro Goñi, i dos advocats– es reunien amb membres de l'Ajuntament. “La inversió s'hauria de cuidar més”, afirmava Goñi després de la reunió. Es mostrava crític amb la poca flexibilitat del consistori i confiava que el local reobrirà aviat. El representant xinès titllava la trobada de “cordial” però “sense resultats concrets”. Lamentava que “amb les dificultats que es viuen ara, en plena crisi, per aixecar un negoci, es compleixi de manera tan estricta una normativa i es tanqui un negoci”. Recordava que des de l'associació ja feia uns mesos que seguien el tema, acompanyant l'empresari en els tràmits amb l'Ajuntament, sense resultats positius.

Enric Giner, primer tinent d'alcalde, es mostrava “profundament disgustat” per aquestes acusacions de racisme i apuntava que la reobertura del local està pendent d'una inspecció tècnica que ha de comprovar si s'han fet les obres de millora al local. La família aposta per tirar endavant el negoci en el qual ha invertit 900.000 euros. Segons fonts municipals, l'Ajuntament va aprovar l'acta de posada en servei del restaurant al setembre del 2010. Després de rebre les queixes dels veïns –el local es troba als baixos d'un edifici nou situat prop de l'ajuntament– per problemes de filtracions de fums. A principis de desembre van decidir ordenar el cessament de l'activitat a causa que la inspecció de tècnics municipals va concloure que existia el problema. Al març es va fer una altra inspecció i es va mantenir l'ordre. El 7 d'abril, el propietari proposava un canvi en els motors d'extracció i la reducció dels elements de cuina. Hi havia pendent una nova inspecció. “El trist desenllaç d'aquest cas concret no pot conduir-nos a qüestionar la legalitat vigent”, apuntava el consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.