Dues visions a Salt

La tensió en els plens evidencia les diferències que hi ha entre govern i oposició

L'augment de la tensió en els plens de l'Ajuntament de Salt, que en el de dilluns va arribar al límit, posa en evidència la diferent manera de veure les coses entre el govern i l'oposició, sobretot CiU i IPS-ICV. L'educació i el respecte a l'adversari s'han deixat de banda en ocasions. Això es va demostrar un cop més dilluns, amb les acusacions entre regidors. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, i el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, expliquen la seva visió en aquestes dues entrevistes.

JAUME TORRAMADÉ

«El govern no facilita les coses»

–A què atribueix la tensió en els plens?
–«Al fet que es posa en evidència la manca de projecte, la falta de lideratge i la incapacitat per donar solucions en lloc de donar més arguments. El que fa el govern és passar el corró, no faciliten les coses, no dóna una explicació raonable i a nosaltres ens molesta que no es diguin les coses com són. Per estar en el govern cal una visió clara, tenir un projecte definit i saber on es vol portar el municipi. Ni l'alcaldessa ni cap regidor del govern tenen capacitat de gestió.»
–Considera correcta l'actitud de l'alcaldessa en els plens?
–«En línies generals, sí, però en els moments importants s'ha de fer notar com a alcaldessa que té la potestat. En el ple de dilluns, qui va iniciar la situació de crispació va ser l'alcaldessa, jo no havia fet cap referència en cap moment.»
–El municipi en sortirà perjudicat?
–«La situació és complicada. El govern funciona molt bé fent-se propaganda, però la veritat és que allò que diu i allò que fa no té res a veure. Molta gent es pregunta sobre els horaris dels comerços que en campanya van dir que farien complir. Ara diuen que no tenen capacitat normativa per actuar, llavors ja ho sabien.»
–La seva actitud està motivada per les discrepàncies que des de fa temps té amb el tinent d'alcalde Joan Boada?
–«No, en absolut. En el ple reflecteixo el posicionament meu i del grup sobre punts que es porten a ple, i que a vegades hi votem a favor. Ara no es pot pretendre que hàgim de dir sí a allò que no estem d'acord.»
–Quant vostè era alcalde no hi havia tensió?
–«En vuit anys i en un govern en minoria mai no s'havia donat una situació com aquesta. Hi havia un diàleg fluid i complicitats de tothom, sabent que el ple no es podia convertir en un espectacle.»
–És possible un canvi a partir d'ara?
–«Sí, el canvi és possible i senzill. Que els dos grups del govern que fan majoria absoluta facin senzillament les explicacions de les propostes. Nosaltres tenim dret a expressar-nos sobre allò que creiem que es fa bé o que no es fa bé, que sigui debatut i es voti. En cap cas s'ha de faltar ningú. La crispació no és bona ni desitjable.
IOLANDA PINEDA

«CiU no diu les coses amb elegància»

–A què atribueix aquesta tensió als plens?
–«Des de l'inici del mandat, els plens han estat carregats de tensió. Nosaltres començàvem, i és normal cert desconeixement, però el principal grup de l'oposició, CiU, va dir que faria una oposició elegant i no ha estat així. Ha faltat el respecte en el ple i a fora s'han adreçat als regidors d'una manera que crea una imatge penosa. El govern no dóna peu a malestar i no és veritat que apliquem el corró.»
–Considera normal l'actitud de CiU al ple?
–«A mi no m'ho sembla. Les coses es poden dir de moltes maneres i no es diuen amb elegància.»
–Creu que CiU no ha assumit passar a l'oposició?
–«Crec que no. Entenc que li ha de costar perquè semblava que ho tenia tot guanyat, i una candidata nova i que hagi guanyat i que faci coalició amb el seu soci, això o no ho ha acabat de pair o no sé el perquè. Jo esperava més del grup.»
–Com és la seva relació personal amb Jaume Torramadé?
–«Passa per alts i baixos. Quan tots dos estem disposats a acostar posicions és correcta.»
–Es creu feble a l'hora d'imposar l'autoritat?
–«Jo m'he hagut de sentit que sóc fluixa, fins i tot del meu partit, per no plantar cara a CiU. Em costa, tinc paciència, però un dia també s'acaba. Ho intentes i te la fan, al final rebento i també m'equivoco. Potser no sóc prou eloqüent, però els arguments són tan o més vàlids que els de l'oposició.»
–Comparteix la visió que el seu grup hauria d'estar a l'oposició?
–No. Hem tingut equivocacions, però la gent n'aprèn i és un equip perfectament capaç.»
–Està disposada a reconduir la situació?
–«Jo hi estic disposada. Ho hem de fer entre tots. Tots vam perdre els papers, jo també. Hem de ser capaços d'oferir una altra imatge. No és veritat que ens aprofitem de la majoria absoluta. Comencem de zero i posem-nos a l'altura. Donem una imatge digna del que es el principal òrgan de decisió del municipi. La meva intenció és reunir els portaveus per posar seny a tot plegat.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona