Escapades

Amb temps per badar

Una ruta pel Lluçanès en Burricleta, una bicicleta elèctrica rural pensada per gaudir de la natura al ritme de la natura

El Lluçanès és un paradís de tranquil·litat que cal assaborir glop a glop. Lentament. No s'hi valen les presses i això ho van saber copsar molt bé en Joan Sales i la Regina Casas, una parella d'emprenedors que un bon dia van decidir canviar de vida, deixant enrere el ritme estressant de la gran ciutat per instal·lar-se a Perafita. Enamorats de l'indret que havien triat, considerat com una subcomarca dins d'Osona, l'any 2009 van decidir embarcar-se en una aventura empresarial que els permetés continuar vivint a la zona essent respectuosos amb la natura. Així va néixer Burricleta, un projecte turístic que consisteix en el lloguer de bicicletes elèctriques amb GPS per fer rutes rurals prèviament dissenyades. El projecte va néixer al Lluçanès, però actualment hi ha dos centres més en funcionament, a les Gavarres i al Pla de l'Estany, a més dels anomenats Punts Burricleta. “El nostre objectiu és apropar l'ésser humà a la natura al ritme de la natura, amb vocació conciliadora, divulgativa i contemplativa”, explica Joan Sales, que reivindica “el dret a badar”, tot fent una picada d'ullet al moviment slow. “Per això no lloguem la Burricleta per hores, sinó per mig dia o un dia, per fugir de l'esclavitud del rellotge”, afegeix. A més, assenyala, la Burricleta té un efecte secundari molt beneficiós: ajuda a augmentar l'autoestima. I és que amb la Burricleta no cal estar en plena forma per gaudir d'una sortida sol, amb amics o en família, per més desnivells que hi hagi en el recorregut. L'únic requisit imprescindible és saber anar en bici.

El Centre Burricleta del Lluçanès ofereix actualment vuit rutes, de les quals aquí proposarem la més curta, la ruta número 3. Es tracta d'una ruta circular amb punt de sortida i arribada al mas Puigmajor, on està ubicat el centre. Allà hi trobarem disponibles burricletes per a adults i per a nens, totes amb les característiques sàrries a la part del darrere, molt semblants a les que duien els burros catalans que antigament s'utilitzaven per al transport de muntanya. Les bicicletes són negres, amb corbes i amb un disseny retro que no té res a veure amb el de les mountain bikes. Entre els serveis extres destaca un GPS que, a més d'indicar a l'usuari per on ha d'anar, ofereix informació d'interès sobre punts predeterminats, com si es tractés d'una audioguia de museu. A l'usuari se li ofereix també la possibilitat de triar el casc entre diferents models, tots ben originals –fins i tot n'hi ha en forma de barretina–. Si es vol, també es pot iniciar la ruta portant a les sàrries unes hamaques per descansar i un kit complet per fer el pícnic.

La ruta número 3 es pot fer en poc més d'una hora si no es para enlloc, però val la pena que ens agafem el nostre temps per gaudir del paisatge, amb parada obligada a dos punts del recorregut: el petit poble de Sant Boi de Lluçanès i l'arbre monumental del Roure de la Senyora. Al poble podem gaudir de la gastronomia de la zona i dels productes artesans que trobarem a la fleca, mentre que el paratge on es troba el Roure de la Senyora és ideal per aturar-se a descansar a l'ombra. Sota les branques d'aquest majestuós arbre podem gaudir d'un refrescant pícnic o simplement badar una estona mentre contemplem les vistes i copsem l'energia de l'indret.

Tot i que el noranta per cent del camí és de terra, hi ha un petit tram de carretera que no arriba a un quilòmetre i que ens trobarem de tornada. Es tracta d'una via poc transitada i de molta visibilitat que seguirem fins a arribar al trencall que ens permetrà refer el desnivell fins al Serrat dels Alls, per on accedirem al Salt del Llop per retornar, sense cap signe de fatiga, a la falda del Puigmajor.

FITXA DE LA RUTA

Nivell dificultat: mitjà
Distància: 11,1 km
Temps aprox.: 1 h 20' / 3 h
Pendent màx.: 14%
Ascensió acumulada: 229 m
Preu del lloguer: Per tot un dia, 35 euros en T.A. i 25 euros en T.B.
Més informació: www.burricleta.com
Centre Lluçanès Puigmajor s/n. 08589 Perafita T. 931 17 16 66 [email protected]
Centre Gavarres Can Mias. Ctra. C-25 km 244 17244 Cassà de la Selva T. 972 10 44 01 [email protected]
Centre Pla de l'Estany Ctra. de Figueres km 0,3 Banyoles. T. 972 10 12 01 [email protected]

També a les Gavarres i al Pla de l'Estany

Tots aquells que vulguin provar l'experiència de la Burricleta tenen des de fa un mes tres zones turístiques on fer-ho. A més del centre pioner, al Lluçanès, actualment hi ha dos centres més a les comarques gironines, concretament al massís de les Gavarres i al Pla de l'Estany. En el primer cas, el centre Burricleta es troba a Can Mias, al municipi de Cassà de la Selva, i ofereix cinc rutes per aquestes petites muntanyes resseguides per milers de corriols. Una de les rutes, la número 3, ens acosta fins al mar, concretament a s'Agaró.

Al Pla de l'Estany, la comarca més petita de Catalunya, Burricleta ofereix tres rutes, una de les quals consisteix a donar la volta a l'Estany, amb un recorregut d'11 quilòmetres. El centre està situat a Banyoles, concretament al quilòmetre 0,3 de la carretera de Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES