Societat

SOCIETAT

Toros i barretines

Unes 40.000 persones ompliran la capital del Vallespir aquest cap de setmana per la XXIV Féria de Ceret

Castells, cobla i cants tradicionals catalans comparteixen la programació amb els actes taurins

La cobla Mil·lenària, una de les més reconegudes entre sardanistes de la Catalunya del Nord, serà a la plaça de toros de Ceret aquest cap de setmana. “I quan toquen Els segadors i La Santa Espina tot el públic es posa dret”, diu Bernard Raviglionne, el president de l'Adac, l'Association des Aficionados Cérétans. No totes les persones que aniran a Ceret són aficionades als toros: la plaça és petita, unes 3.800 localitats, i no sempre s'omple. De les 40.0000 persones que passen per la féria, la majoria hi va més per les bandes musicals als carrers i les “bodegas” que per afició, però la clau de l'èxit és la combinació dels dos aspectes. La part festiva és a càrrec d'un Comité de Féria, que presideix Laurent Sabatier i que fa tot el possible per no deixar-se desbordar per l'èxit i els excessos que inevitablement es poden produir amb tanta gent decidida a passar-s'ho bé, i en molts casos, a consumir força alcohol.

Però els toros continuen sent la caució principal d'aquests dos dies i això és obra de l'Adac. En 24 anys de feina, els 27 membres d'aquesta associació s'han guanyat una imatge de seriositat entre els entesos dels toros: “Defensem un tipus de corrida, donem prioritat als toros, els triem nosaltres, sense intermediaris i després convidem els matadors de toros que vulguin posar-s'hi al davant. Alguns refusen. No volem vedettes ni toros massa cooperatius”, diu Bernard Raviglionne. Tant ell com Sabatier, no veuen cap contradicció a reivindicar-se com a catalans i aficionats als toros, “encierros”, i “corridas”. A la plaça de toros de Ceret, el personal porta espardenyes, faixa i barretina. Diumenge hi ha una festa catalana amb actuació castellera i danses tradicionals catalanes. La prohibició dels toros al sud, Raviglionne la veu com “un problema polític entre Barcelona i Madrid”. Ho lamenta, tot i que admet que hi ha un augment de reserves del sud, i fa observar que el primer torero d'aquest dissabte a Ceret és el català Serafín Marín.

Els que no combreguen amb aquesta festa al Vallespir són els antitaurins: l'any passat, un grup va saltar a la plaça. Enguany l'Ajuntament els ha prohibit apropar-se a menys de 500 m de les arenes i es concentraran dissabte al matí a l'entrada de la vila. Entre oposants i partidaris, potser se superarà els 40.000 visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.