Societat

La Mussara

Fer revifar un poble abandonat

Un acte organitzat per la colla Cingle Roig es complementa amb excursions per descobrir l'entorn natural de l'antic poble

Enguany se celebren 50 anys del despoblament i l'annexió de la Mussara a Vilaplana

Fa 50 anys que el nucli deshabitat de la Mussara pertany a Vilaplana. L'any 1961 va quedar despoblat i abandonat. “Diuen que la gent anava cap a la llum dels pobles” explica Tomàs Bigorra, alcalde de Vilaplana. És la metàfora amb què s'explica que els veïns de la Mussara anessin abandonant les cases per baixar cap a Vilaplana i els pobles i ciutats propers.

Darrerament, l'Ajuntament de Vilaplana ha realitzat diversos projectes per deixar-lo endreçat. S'està treballant per millorar-ne l'estat, tant dels edificis com de l'entorn. Bigorra comenta que l'únic problema és que depenen de les ajudes de l'administració, i que, en la situació actual, no és fàcil aconseguir-ne. Fins avui, s'ha pogut senyalitzar l'antic poble, indicant el nom i la situació de cada casa en diversos rètols. A l'església també hi ha hagut canvis. Gràcies a un pressupost de 180.000 euros, finançat a parts iguals per la Diputació i la Generalitat, s'ha pogut consolidar. El pas següent és tallar-hi l'accés per carretera. Es vol eliminar el pas de vehicles més enllà del refugi, per frenar-hi el vandalisme, el principal inconvenient de la recuperació de la Mussara.

Ja fa uns anys que la colla Cingle Roig va recuperar l'aplec de la Mussara, que s'havia celebrat a principis del segle XX, segons Josep Pujals, membre del grup. La intenció, però, és “donar valor” a activitats més enllà de l'aplec, com ara les excursions d'ahir. Pujals va explicar que la convocatòria havia estat un “exitàs”. Un dels motius, segons el mateix Pujals, podria ser el canvi d'espai respecte d'edicions anteriors: ara es fa al pinar del costat del refugi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ