Societat

Les barraques no volen que se les estigmatitzi amb l'alcohol

Les entitats de la Copa de Girona signen un manifest de suport a la UGT i Atletisme Girona perquè les deixin obrir el cap de setmana

En una reunió expressen el malestar perquè se senten criminalitzades i caps de turc

Les entitats de barraques de les Fires de Girona fan front comú per defensar la seva tasca i criticar la voluntat de “criminalitzar una errada i crear un estat d'alarma” o se les estigmatitzi per la venda d'alcohol. Així expressen les diverses associacions, clubs i entitats presents en la Copa el malestar per la decisió de l'Ajuntament de Girona de tancar totes les Fires les barraques de la UGT i de l'Atletisme de Girona després que els Mossos aixequessin tres actes per haver venut alcohol a menors d'edat.

El tancament de les dues parades i el malestar general que ha generat entre la resta d'entitats va centrar una reunió que la comissió de la Copa va celebrar ahir a la tarda amb la segona tinenta d'alcalde i responsable municipal de les Fires, Marta Madrenas. Les entitats en conjunt asseguren que “més que mai s'ha demanat DNI i s'ha dit que no moltes vegades”. De fet, en un passatge de la reunió, les entitats van afirmar que amb el control “sembla que siguem nosaltres els policies”. A més, recorden que darrera de les barres “no hi ha professionals” i que en les nits més multitudinàries es reuneixen més de 20.000 persones a l'espai de la Copa. Per defensar les dues entitats a les quals s'ha clausurat la barraca, alguns portaveus deien que “les podrien tancar totes, perquè és molt difícil garantir al 100% que no hem venut a menors”.

Madrenas va defensar que en els casos que es van aixecar els actes hi havia menors de 14 anys i es va recordar que en les prèvies de Fires ja es va advertir que el càstig seria el tancament de la barraca. Tot i això, Madrenas va voler deixar clar que “en cap cas no es vol criminalitzar les entitats” i que se'ls reconeix la tasca que fan sempre.

Les dues, tocades

Els responsables de la UGT i Atletisme Girona estaven ahir afligides per haver centrat l'atenció. Les dues admetien l'error i la defensa per no vendre a menors, però asseguraven haver controlat tot el que havien pogut. Lamentaven que en cap cas els Mossos no els avisessin abans d'aixecar acta. La secretària general de la UGT, Dolors Bassa, va criticar que es tanqui la barraca sense poder presentar al·legacions, ja que defensen que ells van vendre a un grup en què els que demanaven eren majors d'edat. El president d'Atletisme Girona, Xavier Avellana, també es mostrava dolgut perquè, com a entitat, “promovem sempre el civisme i l'esport amb les activitats que programem”.

Els grups municipals proposen millores en el model

Els cinc grups municipals consideren que el model de barraques està molt implantat, però uns i altres coincideixen que s'hi podrien fer millores. Des del grup en el govern, el portaveu de CiU, Carles Ribas, manté que “cal replantejar el model d'oci nocturn de Girona, en especial, per Fires”. Entén que s'ha de “garantir l'ordre i evitar la permissivitat” com s'ha fet ara amb el tancament de les dues barraques. Les novetats es podrien veure de cara a l'any que ve “agafant l'experiència del que ha funcionat i del que no aquest any”. Des del PSC, Pia Bosch, veu bé la decisió presa “com ja es va fer l'any passat”, però creu que “s'hauria d'evolucionar el model”. A més, proposa “millorar l'oferta musical que permeti que la gent hi vagi per la música i no per altres coses”, però es mostra contrària a eliminar barraques. La portaveu del PP, Concepció Veray, veu lògic que es faci complir la normativa i proposa replantejar amb consens el model programant “més activitats durant tot el dia i que les barraques no es basin en la nit i l'alcohol”. Des de la CUP, Jordi Navarro, defensa la tasca de les entitats i, malgrat que entén que es poden millorar, lamenta que “s'actuï amb caps de turc o criminalitzant les entitats”. El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, creu que els casos “són l'excepció de la regla” i també critica la proliferació de botellón. Aposta per un model que prioritzés entitats amb trajectòria i confiança per autoregular l'espai de la Copa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins