Societat

Turisme

El calendari gastronòmic del Baix Empordà: 15 anys amb novetats

El calendari de campanyes i jornades de l'Aula Gastronòmica de l'Empordà del 2012 incorpora novetats coincidint amb el 15è aniversari de la seva primera publicació, el 1997. El conseller de Turisme baixempordanès, Joan Trias, va destacar-ne el passaport per aplegar segells de quatre restaurants de diverses poblacions, al llarg de les successives campanyes culinàries. Les cent primeres persones que aconsegueixin emplenar el visat “participaran gratuïtament en una sessió de cuina a l'Aula Gastronòmica i una visita guiada i un tast de vins en un celler de la DO Empordà”.

A banda, de la mateixa manera que en els últims anys havien inclòs en la programació vincles amb les diverses fires dedicades als productes de la comarca, enguany han mirat de reforçar les jornades “amb esdeveniments d'interès turístic, encara que no siguin pròpiament gastronòmics”. Trias va posar com a exemple imminent la connexió entre la campanya de la Garoinada de Palafrugell i els carnavals de Platja d'Aro, Sant Feliu o Palamós. Però també l'Olla del Peix de Calonge i el primer bany de l'any de Palamós –a l'abril–, o la Cuina de l'Arròs de Pals amb la Dansa de la Mort de Verges.El president del Consell Comarcal, Joan Català, també va reconèixer amb un diploma la trentena de restaurants que no han faltat a cap de les 15 edicions de les jornades més veteranes –les dedicades al peix blau ganxó, al peix de roca de Begur, el menú de la gamba de Palamós, la garoinada i la cuina de l'arròs de Pals–. Català,a més, va destacar el paper dels cuiners i dels responsables de sala, per consolidar-les i “refermar la posició de lideratge” dels fogons gironins com un dels pilars turístics.

Una aposta agosarada
Un dels pioners, el calellenc Pere Bahí, va recordar que l'inici de la garoinada va ser un intent “per fer venir gent a l'hivern” i valorar un producte que, d'entrada, molts turistes veien amb desgrat.“D'un producte que no valia res, s'ha generat una gran activitat econòmica”, va dir, i ara són tan apreciades que costen de trobar, tot i explicar que ara es reprodueixen a més profunditat –a uns 10 metres de la superfície– per fugir dels pescadors. Dues dècades després, a més de la cita amb les garoines, les jornades han proliferat arreu. Però Bahí també va llançar un avís: “Les campanyes gastronòmiques són fantàstiques, però millor no abusar-ne i fer-les amb ordre i coordinació, per no cansar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.