Societat

Calor extrema aquesta tarda

Diverses comarques de la zona pirinenca i prepirinenca s'afegeixen aquest dissabte a les comarques afectades per l'onada de calor

Les altes temperatures, la sequera i la baixa humitat fan que el perill d'incendi sigui molt alt, i extrem a l'interior i al prelitoral

La calor serà extrema aquest dissabte a molts indrets. Per aquesta tarda i fins a les vuit del vespre s'espera un augment significatiu de les temperatures a gran part de comarques catalanes, amb valors que es poden situar entre els 34 i 38 graus a l'interior, mentre que a Ponent s'assoliran els 40 graus. Respecte anteriors previsions, diverses comarques de la zona pirinenca i prepirinenca s'afegeixen aquest dissabte a les comarques afectades per l'onada de calor on el risc d'incendi és molt alt. Són l'Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran, Berguedà, Solsonès, Anoia, Bages, Osona, Noguera, Garrigues, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià, Urgell, Garrotxa, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre. En aquest sentit, continua activat el pla Infocat pel risc molt elevat d'incendis forestals i Protecció Civil també manté en alerta el pla Procicat per onada de calor.

Es preveu que aquesta calor intensa continuï aquest diumenge i s'allargui fins a mitjans de la setmana que ve. Protecció Civil recomana especialment evitar les activitats d'esforç a l'aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura de nadons i gent gran. Salut Pública manté activat en fase 2 el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la Salut (POCS).

Fins aquest divendres a les set de la tarda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre un total de deu persones amb patologies que podrien estar relacionades amb l'onada calor. Vuit assistències es van fer a la demarcació de Barcelona i dues més a Girona. Es recorda que es pot contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061 les 24 hores i en cas d'urgència es pot trucar el 112.

El municipi de Lleida manté activat des d'aquest divendres el seu pla d'emergències municipal per onada de calor; i Tremp manté el seu pla bàsic d'emergències municipals per onada de calor i risc d'incendis.

Risc d'incendis molt elevat

Aquest dissabte, el risc d'incendi és molt elevat arreu de Catalunya, per la qual cosa Protecció Civil manté en alerta el pla Infocat. Per la seva banda, el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, va augmentar aquest divendres a la tarda les mesures especials de prevenció previstes en els diferents escenaris del Pla Alfa.

Des d'aquesta passada matinada s'ha ampliat el nivell 3 del Pla Alfa a 313 municipis de les comarques de l'Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental. La resta del territori de Catalunya, a excepció de la Val d'Aran, també es veurà afectada per l'onada de calor, si bé que en aquest cas només amb afectació parcial.

Restriccions d'accessos a onze massissos

Per aquest dissabte hi ha restriccions d'accessos a onze massissos. A la demarcació de Girona, s'ha restringit l'accés a les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l'Albera, a Tarragona, elMassís dels Ports Tortosa Besseït, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i Serra de Cardó Boix i a Lleida, el Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d'Aubenç. També s'han restringit aquest dissabte els accessos a la riera de Merlès (Berguedà) i riera de Sadernes (Garrotxa).

Com a conseqüència de l'activació del nivell 3 del Pla Alfa es suspenen els permisos per generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres), aturada de l'execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc i les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions excepte llaurar els camps per prevenció d'incendis.

En aquests municipis se suspèn també l'activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. També està prohibit fumar en zones forestals en els municipis en Pla Alfa 3. Mentre duri l'onada de calor es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d'Agents Rurals, de Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, les Associacions de Defensa Forestal (ADF) i les Diputacions Provincials per tal d'optimitzar els recursos existents. També s'ha previst un dispositiu de vigilància aèria en el qual participin de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels departament d'Agricultura i d'Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU