Societat

La vida social

Besalú torna a ser comtal

Allau de visitants al primer dia de la fira medieval, que transforma el centre històric en una vila dels segles XI i XII

Lliuren els guardons Pont de Plata al carrer dels Atrapats i a títol pòstum a Josep Rost

El passat medieval de Besalú interessa i molt, si es té en compte l'allau de visitants que hi va haver ahir, sobretot a la tarda, al Besalú Medieval. Els carrers del nucli històric eren plens a vessar de curiosos que, a part de passejar-se pels espais ambientats i tafanejar i comprar a les parades medievals, van voler conèixer aspectes rellevants de la història local. Ho van poder fer en visites guiades a Sant Pere, Sant Vicenç i el molí de Subirós, o als banys jueus i la sinagoga –aquests dos últims, en el marc de la XIII Jornada Europea de la Cultura Jueva– i, en l'àmbit més divulgatiu i festiu, de la mà de tallers, activitats i espectacles diversos.

El més celebrat va ser el torneig de cavallers de l'Hípica Regalat, que es va dur a terme a sota el pont de la carretera de Figueres i que va congregar molts espectadors. Es va recuperar després d'un any de no dur-se a terme.

Espais com ara el campament fluvial, l'escola de cavallers per als més petits i els tallers de pa amb llavors tradicionals van ser especialment concorreguts. A més, hi havia una mica de tot: demostració de forja, dansa del ventre, combats amb armes medievals a càrrec d'Excalibur, cercaviles, tir amb arc i, fins i tot, un aquelarre a càrrec dels Bocs de Biterna.

Els banderers italians van tornar a ser un dels atractius principals dels espectacles de carrer. En aquesta ocasió, van ser els Sbandieratori di Vignanello, de Roma, que van actuar a la plaça de la Llibertat i per diversos carrers del centre llençant a l'aire de forma molt espectacular les banderes i acompanyats d'una banda de percussió i de vent molt contundents.

En la vessant més social i cultural, hi va haver una lectura compartida de la novel·la de l'escriptor i periodista local Martí Gironell El pont dels jueus i, posteriorment, una visita guiada, amb la participació de l'autor mateix, pels espais que descriu l'obra.

També es van lliurar els guardons Pont de Plata. El col·lectiu va ser per als veïns del carrer dels Atrapats, que des del 2007 transformen el carrer de la Font en un autèntic túnel de la por. L'individual va ser, a títol pòstum, per al veí del poble i col·laborador del Besalú Medieval i d'altres activitats locals Josep Rost, mort fa poc d'accident. L'acte va estar precedit per una conferència de Joan Frigola sobre les excavacions dels horts del carrer Tallaferro, que ell mateix ha dirigit entre el 2007 i aquest any. La diada es va cloure amb l'espectacle El testimoni de Namtar.

Avui continua el Besalú Medieval amb bona part de les mateixes propostes i amb nous espectacles de carrer. Excalibur clourà la fira medieval amb un espectacle de foc i pirotècnia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ