Festes populars i fires

La Sénia potencia les curses de cavalls i ases

L'Ajuntament treballa perquè aquesta festa singular serveixi per dinamitzar el sector turístic i el moble. Els actes més potents seran dissabte al Pla del Roquillo

La Sénia no és només coneguda per la indústria del moble; en ple mes d'agost celebra unes de les festes més peculiars de les Terres de l'Ebre: les curses de cavalls i ases. L'origen d'aquestes curses es remunta més de cent anys enrere. Així un programa de les festes del 1891 apunta que el dia del patró, sant Bartomeu, es duran a terme al paratge de la Clotada amb importants premis.

Entre finals del segle XIX i principi del XX, els oficis d'arrossegadors, que utilitzaven els animals per transportar els troncs des dels Ports al municipi, i els de pagès, que també necessitaven matxos, eren majoritaris a la Sénia, per la qual cosa no és estrany el protagonisme de cavalls i ases en les festes majors. I la tradició s'ha mantingut fins a dia d'avui, tot i que als magatzems dels habitatges dels veïns de la Sénia l'espai que ocupaven cavalls i ases ara es destina a tractors i cotxes. L'any passat l'Ajuntament va aconseguir que la festa és declarés d'interès comarcal i el pas següent serà aconseguir un reconeixement a tot el país. “És una festa singular que volem potenciar; de fet el pla estratègic de la Sénia ens recomana mantenir-la i utilitzar-la per captar turistes”, explica el regidor de Festes de la Sénia, Joan Moisés. A l'hipòdrom Pla del Roquillo es concentren més de 3.000 persones per veure les curses dels pura sang, principalment de les Terres de l'Ebre, nord de Castelló i aragonesos. “Promocionarem les curses perquè vingui gent d'altres llocs, intentarem atreure turistes russos”, diu Moisés. En aquest sentit, l'Ajuntament de la Sénia pretén que les curses de cavalls i ases serveixen per dinamitzar altres actius del municipi com el Parc Natural dels Ports, el camp d'aviació o el sector del moble. També es plantegen fer servir l'hipòdrom en altres dates al marge de les festes d'agost.

Les curses començaran demà dimarts a les sis del la tarda i es repetiran dijous, però la jornada més potent serà dissabte quan competiran cavalls pura sang anglesos i es repartiran premis entre 300 i 1.500 euros (hi ha cursa de velocitat i de resistència). “La crisi dificulta trobar patrocinadors, però des de l'Ajuntament fem un esforç per mantenir els premis”, comenta Moisés. Després de les curses de cavalls es faran les d'ases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT