Societat

Portes obertes a la farmàcia històrica de Santa Caterina

És el primer cop que es podrà visitar la restauració d'aquest espai des que es va tancar l'any 2004 per les obres de reforma de l'edifici

Data del segle XVII i conté gerros, pots i volums mèdics

La seu de la Generalitat farà avui una jornada de portes obertes que permetrà veure la restaurada farmàcia històrica de l'antic hospital de Santa Caterina. És un dels tresors de l'edifici, que es va tancar al setembre de l'any 2004, quan es va iniciar el procés de reforma de l'hospital per convertir-lo en la seu del govern català a Girona.

Es tracta d'una de les farmàcies hospitalàries més antigues de Catalunya i amb un millor estat de conservació. La seva construcció dins de l'edifici data del segle XVII i la majoria d'elements que la integren són dels segles XVII i XVIII. La historiadora de l'art i comissària del projecte de museïtzació de l'espai, Isabel Juan, subratlla l'esforç que hi hagut “perquè la restauració fos acurada i respectuosa perquè s'adigui amb l'imaginari col·lectiu”. Entre les peces, destaquen les 362 gerres i albarels, els 86 pots de vidre bufat de cordalier, així com 205 llibres, alguns del segle XVIII, dedicats a la ciència farmacèutica, la química i la botànica.

Un altre dels esforços ha estat “crear un discurs pedagògic, per això la rebotiga és un espai d'interpretació per explicar com treballaven els apotecaris”. Per això s'ha creat un audiovisual explicatiu en què es recrea també un dissabte normal dels anys seixanta del segle passat. Una dada d'importància és que la farmàcia sempre va estar en aquest mateix espai que continua ocupant. Juan destaca gerros especials com el de triaga, “una composició amb més de 60 ingredients que tenia una procedència pràcticament divina i que prové d'un rei grec”. L'horari de visita serà de deu del matí a dues del migdia, i també es podran visitar altres espais.

LA XIFRA

362
pots,
entre gerros i albarels, integren la magnífica col·lecció de la farmàcia hospitalària del Santa Caterina.

Les vares d'alcalde, a l'ajuntament

L'Ajuntament de Girona també farà una jornada de portes obertes des de les onze del matí fins a les sis de la tarda. Aquest any, a la sala Renart, s'hi podran contemplar algunes de les vares d'alcalde que al llarg de la història s'han utilitzat al consistori. L'Ajuntament aprofita la diada de Sant Narcís per mostrar elements històrics de la institució. També s'obrirà l'alcaldia, la sala de plens, el Saló de Descans i el Teatre Municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Dos morts a Palma en enfonsar-se part d’un restaurant

barcelona

Els Mossos carreguen en una protesta contra la desfilada de Vuitton

Barcelona
urabnisme

L’Ajuntament vol un acord en aquest mandat sobre les afectacions per la Sagrada Família

barcelona

El poble deixa de dependre de les garrafes per tenir aigua de boca

La Vilella Baixa
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs