Societat

La moda s'inspirarà en el passat?

Es recuperen xandalls, les peces ‘mod', la sastreria clàssica actualitzada i el ‘rockabilly' dels cinquanta, però també hi ha espai per a apostes ecològiques i tecnològiques

Les passarel·les importants dicten un estiu ple de colors, estampats, feminitat i alegria. S'haurà acabat la crisi?
‘Leggins', ‘shorts', i pantalons molt ajustats marquen la continuïtat de la cama com el punt més sexi del cos de la dona. No hi ha escots.

M. Josep Jordan @MarijoJordan

Gent, moda i gastronomia a El Punt Avui


Explica el guru de la moda Tom Ford que les dones sempre li diuen que faci meravellosos esmòquings, però que finalment el que li compren és el vestit més sexi que troben a la botiga. En aquest sentit, la moda té molt d'indústria, d'art i de cultura, però, per damunt de tot, és un caprici, una il·lusió, al servei del consumidor. La passarel·la proposa tendències i les grans cadenes de moda reinterpreten. Però és el carrer que disposa amb què es queda. A vegades és el mateix carrer que ho dictamina, especialment pel que fa a corrents indi, com ara mateix les tribus urbanes que tornen en ètica i estètica a la vida natural, ecològica...

Si ens centrem en les tendències en l'àmbit global del dia a dia trobem que, per a la dona, s'estan imposant els grans volums en la part superior (jerseis amplis, plumífers lleugers, bruses i vestits amb estructura geomètrica) i pantalons molt estrets, leggins i shorts en la inferior. La cama triomfa, i especialment amb botes curtes. És el punt sexi. Ho trobem aquest hivern i ho intuïm per al que vindrà, ja que les passarel·les que mostraran la temporada no arribaran fins al febrer. El que sí que ja hem vist són les propostes per a l'estiu, repletes de color i alegria. Armani fa vestits amplis en rosa i blau; Prada ha creat una col·lecció creuer farcida de palmeres, i Dior aposta pels estampats. Sortim de la crisi?

Que no s'espantin els discrets perquè l'anomenada “nova austeritat”, una mena de minimalisme de bona factura, té el seu lloc assegurat. Per compensar-ho, la bijuteria creix en espectacularitat i brillantor, sobretot al coll. La moda continua bevent d'èpoques passades, amb la reinvenció de peces dels anys cinquanta (torna Grease i el rockabilly), els seixanta (tant els mods com el vestit femení) i també es recupera el look de xandall –recordeu la dessuadora Adidas dels setanta?–. Continuarem amb el punk domesticat que ha triomfat aquesta temporada. Slimane per a Saint Laurent aposta de nou pel cuir i les transparències atrevides i la mediàtica Isabel Marant, per la roba amb aires de llenceria que es combina amb caçadora perfecto. Hi ha propostes alternatives, com ara la moda cyberpunk (cuir, fluor, plàstic...), que té el seu centre a la botiga Cyber Dog de Camden, i que ara Miley Cyrus està popularitzant globalment. Fins i tot Vivienne Westwood s'ha apuntat a fer samarretes amb gatets serigrafiats.

Com veieu, la moda és eclèctica. Hi ha per a tots els gustos i vocacions. Tot s'hi val, fins i tot recuperar l'abric d'astracan de l'àvia, sempre que se sàpiga dotar el look final de suficient modernitat. Els complements són clau per actualitzar un vestit etern negre i també com a via d'expressió personal. Penseu en la reina d'Anglaterra i els seus barrets multicoloristes. I, parlant de britànics, per als homes vivim el retorn de la sastreria clàssica però ara actualitzada: Saville Row passat per Saint Martins. A Santa Eulalia, per exemple, han tornat els joves, a la recerca d'un disseny a mida que els faci sentir diferents. Els tocs de modernitat apareixen en petits detalls, fins i tot en les sabates Oxford, i els més innovadors aposten pel look seixanter, molt ajustat, amb corbata fina.

A Catalunya hi haurà molt de groc

maria josep jordan

El 2014 no és una data qualsevol en el calendari català i això també es plasmarà en manifestacions estètiques tant col·lectives com customitzades. Veurem molt de groc. Aquest diari ja ven la samarreta del “sí-sí”, groga com la de la Via Catalana. I recordeu que l'Onze de Setembre passat fins i tot Alícia Sánchez Camacho va triar aquest color (en fluor) per a la seva americana. Resta veure com seran els estilismes més imaginatius en les dates polítiques clau d'aquest any, però el que és segur és que veurem moltes estelades col·locades a la manera de capa de Superman. Si a algú li interessa vestir un groc fashion que sàpiga que firmes com ara Prada i John Galliano aposten pel to més llampant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA