Societat

Ensenyament

Aprendre a pescar

Un estudiant nord-català de 14 anys comparteix durant uns dies la feina dels pescadors del Port de la Selva com a experiència laboral

Sortir del port a les dues de la matinada amb els pescadors del Port de la Selva i passar el dia en mar reparant xarxes, triant peix o netejant la barca és l'experiència que Galdric Mayol, un jove estudiant nord-català de 14 anys, ha optat per viure durant uns dies. Galdric segueix els estudis al col·legi Pompeu Fabra del Soler, al Rosselló, en l'establiment d'estudis secundaris de la xarxa educativa de la Bressola. En el marc d'aquests estudis, a classe de tercera (l'equivalent a tercer d'ESO al Principat), tots els alumnes han de passar una setmana en una empresa que trien ells mateixos, per tenir el que serà el seu primer contacte amb el món professional. Algun dels companys de classe del Galdric ha anat a París en una ràdio, un altre en un gabinet d'advocats a Barcelona, i altres han optat per quedar-se a la Catalunya del Nord en llibreries i en diversos sectors d'activitats.

Però el jove Mayol es va assabentar que tenia la possibilitar de viure aquesta experiència en una barca de pesca, i això l'atreia. Aprofitant uns dies de vacances amb la seva família al Port de la Selva, es va plantar al local de la confraria de pescadors, on la seva petició ha estat perfectament atesa, de manera que a principi d'aquest mes de gener, Galdric ha compartit el dia a dia del patró Frederic Roig i dels components de la tripulació del Puig Naulos. “M'ha agradat; potser a llarg termini és un treball cansat, perquè cal aixecar-se molt d'hora; però les condicions són bones, poden descansar i fins tot tenen un llit”, explica Galdric, assegurant que no s'ha marejat. Ha après com s'ho fan els pescadors per cosir una xarxa i ha après a triar rap, lluç, congres i alguns calamars. Diu que el que li va costar més és saber fer la tria entre les gambes petites, mitjanes i grosses.

Quan torni al col·legi farà balanç de l'experiència però d'entrada ell ho valora positivament. No sap si més tard serà pescador perquè té clar que “cal mirar altres alternatives”. Però ja té ganes de tornar a pujar a la barca, i com que el patró del Puig Naulos ja li ha dit que podia tornar-hi quan volgués, no pensa deixar-s'ho perdre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa