Societat

Desarticulada una organització que havia defraudat més de 9 milions d'euros a la Hisenda Pública

Els detinguts, que pugen a 40, havien creat un entramat que els permetia defraudar l'IVA que havien de pagar per la venda d'aparells electrònics

Els agents recuperen en diferents escorcolls una gran quantitat de material informàtic i 12.000 euros en efectiu

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització que havia defraudat més de 9 milions d'euros a la Hisenda Pública. L'operació ha permès detenir 35 persones i imputar a quatre més com a presumptes autors dels delictes de defraudació continuada contra la Hisenda pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

La investigació es va iniciar fa aproximadament un any i mig a conseqüència d'un robatori en el qual es van sostreure càmeres fotogràfiques valorades en més d'un milió d'euros. El seguiment del gènere robat va conduir als investigadors fins a una trama empresarial ubicada a Reus. A l'advertir indicis d'un frau fiscal d'importància, el jutjat d'instrucció número 2 de Reus va ordenar a l'Agència Tributària designar funcionaris que col·laboressin en les actuacions en funcions d'auxili judicial.

Els delinqüents havien creat una trama per a la defraudació de l'IVA en la comercialització de productes informàtics i electrònics (mòbils, tauletes, etc), creant una estructura societària molt complexa formada per entitats a Espanya, Portugal, Romania, Letònia i Xipre.

La mercaderia viatjava directament des dels magatzems del proveïdor, en algun país estranger, a magatzems en territori espanyol, des d'on era enviada als comercialitzadors finals. Tanmateix, per eludir el pagament de l'IVA s'interposava una sèrie de societats creades a aquest efecte tant a Espanya com en altres països.

La mecànica del frau consistia en què els productes, tot i ser transportats directament a territori espanyol, eren facturats pels proveïdors a societats instrumentals creades en altres països europeus, que es limitaven a tornar a facturar a altres societats, aquestes espanyoles, també de caràcter instrumental, que no ingressaven l'IVA meritat per l'adquisició intracomunitària i facturaven a les societats que finalment venien al públic els productes, a un preu molt competitiu al deduir-se l'IVA que no havia estat ingressat en el Tresor.

Una part important d'aquesta organització es dedicava a la contínua creació de societats instrumentals, per a les quals contactaven amb testaferros o homes de palla que feien figurar com a administradors d'aquestes societats fictícies i autoritzats en comptes oberts en diferents entitats a fi de dificultar el seguiment dels fons.

D'aquesta manera, haurien defraudat l'IVA corresponent a un gran nombre de vendes. Amb les dades disponibles fins al moment, es calcula que l'import defraudat seria superior a 9 milions d'euros.

El 17 de juny els Mossos d'Esquadra van practicar un total de 21 entrades i registres a empreses i domicilis de les poblacions d'Alella, El Masnou, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Viladecans, Manresa, Solsona i Terrassa. També es van practicar registres a Guadalajara, Torremolinos, Màlaga i Madrid, amb la col·laboració de la Policia Nacional. Com a resultat d'aquestes diligències judicials, s'ha aconseguit una gran quantitat de material informàtic, informació bancària i fiscal relacionada amb la xarxa criminal i 12.000 euros en efectiu. En total han estat detingudes 40 persones de diverses nacionalitats, entre elles espanyola, cubana, veneçolana, argentina i pakistanesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona