EL PUNT CASTELLER

Grans duels a Santa Tecla

El dos de nou protagonitzarà el cara a cara entre la Vella i Vilafranca

La festa major de Tarragona donarà el tret de sortida casteller aquest diumenge, amb la diada que des de fa uns anys té els Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls com a convidades. Aquesta vegada, la cita es preveu d'allò més interessant, ja que els Xiquets i la Jove també tenen grans coses a dir-hi.

Tot i que no és una diada que els hagi portat gaire sort, els vallencs de la camisa rosada hi arriben enguany en plena forma i amb el dos de nou com a principal objectiu. El tres i el quatre de nou conformen la resta del programa, i no es descarta el pilar de vuit en funció del desenvolupament de la diada.

Els Castellers de Vilafranca, que van escollir actuar els últims, es mostren un xic més gasius. Segons el seu cap de colla, no tiraran la torre de nou si no arrosseguen un nombre de camises generós o si la Vella no els «força» a intentar-lo. De totes maneres, els verds també hi aniran amb l'arma del pilar de vuit preparada. Per si de cas.

El duel entre les colles locals també es presenta anivellat. Totes dues van fer un gran Sant Magí i arriben a Santa Tecla amb uns objectius similars. Els Xiquets treballen el dos de vuit, el tres de nou, el cinc de vuit i el quatre de nou, castell que mai no han aconseguit. Hauran de decidir quin dels quatre surt finalment del programa. La Jove, que ja té molta confiança en el cinc de vuit, vol sentenciar un tres de nou que enguany ha quedat encarregat dues vegades, i afegir-hi el quatre de nou.

I encara més castells

Aquesta diada, però, només serà el començament, ja que el dia de la patrona, dimecres dia 23, actuaran les quatre colles de la ciutat. Els objectius de les dues colles dependran molt de com els vagi diumenge, tot i que cap de les dues vol afluixar gens ni mica si les circumstàncies ho permeten. Així, els castells de nou podrien tornar a fer acte de presència a la plaça de la Font. Per als Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo, Santa Tecla és la diada més important de la temporada, i per això també donaran el millor d'elles mateixes. Els primers volen estrenar el tres de set amb el pilar, un castell que encara no han aconseguit mai, mentre que els segons es decanten pel cinc de set.

I l'endemà, la diada de la Mercè. Mentre a Barcelona les colles de la capital alcen els seus castells a la plaça de Sant Jaume, les colles tarragonines posaran un deliciós punt final a la festa major amb la baixada dels pilars caminant des de la catedral fins a l'ajuntament.

Reus (Baix Camp)
Dissabte 19 a les 18.30 h, a la plaça del Mercadal, actuació dels Xiquets de Reus, els Castellers de Terrassa i els Xicots de Vilafranca.
Vic (Osona)
Dissabte 19 a les 19 h, a la rambla de Santa Clara, actuació dels Sagals d'Osona, els Marrecs de Salt, els Tirallongues de Manresa i els Castellers de Lleida.
Tarragona (Tarragonès)
Diumenge 20 a les 12 h, a la plaça de la Font, actuació de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, la Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca.
Esplugues (Baix Llobregat)
Diumenge 20 a les 12 h, a la plaça Robert Brillas, actuació dels Castellers d'Esplugues, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sants.
Tarragona (Tarragonès)
Dimecres 23 a les 13 h, a la plaça de la Font, diada de Santa Tecla amb les quatre colles de la ciutat.
Barcelona (Barcelonès)
Dijous 24, a les 13 h, a la plaça Sant Jaume, diada de la Mercè amb les cinc colles de la ciutat.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
4de9f, 3de9p, Pde8fm (c) 14302 2 Colla Vella dels Xiquets de Valls
3de9f, 2de9fm, Pde8fm 10715 3 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f, 5de9f (c), 2de8f 9792 4 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 5de8 8264 5 Colla Jove Xiquets de Tarragona
5de8, 3de9f, 2de8f 7441 6 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 7 Xiquets de Tarragona
2de8f, 3de9f, 4de8 5150 8 Castellers de Sants
3de8, 2de8f, 5de7 4185 9 Castellers de Barcelona
2de7, 4de8, Pde6 4026 10 Castellers de Lleida
4de8, 2de7, 3de8 3933 11 Castellers de Terrassa
4de8, 2de8f (c) 2909 12 Xiquets de Reus
4de8, 5de7, 4de7p 2870 13 Sagals d'Osona
4de8 (c), 5de7, 3de7s 2593 14 Xicots de Vilafranca
2de7, 4de7p, 3de8 2556 15 Marrecs de Salt
5de7, 2de7, 3de7s 2513 Dades facilitades per www.moncasteller.cat

Sense novetats

ROSER LLAGOSTERA

Després d'un cap de setmana de baixa intensitat, amb les actuacions de la Diada Nacional com a protagonistes gairebé en solitari, el rànquing roman impertorbable. No hi ha hagut cap canvi de posició, i tan sols un parell de colles han augmentat la seva puntuació, gairebé tres-cents punts cadascuna. Són la Colla Vella de Valls, que amb el tres de nou de la Diada es distancia una mica més de la Joves, i els Xiquets de Reus, que després d'una caiguda inesperada van tornar a posar els punts sobre les is descarregant el quatre de vuit a Terrassa.

La calma d'aquests quinze dies, però, sembla que arriba a la fi. La festa major de Tarragona en serà la principal culpable, però també hi pot haver canvis entre les colles de vuit: Reus, que ja és molt a prop dels Castellers de Terrassa, celebra la festa major petita, i la trobada de colles de l'Eix pot fer canviar el panorama a les darreres posicions de la classificació.

XIULETS

Més esperes

Les interminables estones d'espera per culpa de les ambulàncies tornen a ser notícia. Els afectats són aquesta vegada els Capgrossos de Mataró, que després d'un tres de vuit carregat a Argentona per la Diada Nacional van veure com marxava l'única ambulància i com el ritme de l'actuació quedava totalment trencat amb més de mitja hora d'espera.

L'ANÈCDOTA

Marató pilanera

Els Torraires de Montblanc han volgut celebrar el seu 15è aniversari d'una manera curiosa: plantant un pilar a cadascuna de les 35 torres de la muralla de la seva vila, a més d'aixecar-ne també en altres llocs emblemàtics de Montblanc. En total, 41 pilars de quatre descarregats en un dia en què, a més, tenien cadascun l'apadrinament d'una entitat o associació de la capital de la Conca de Barberà.

APLAUDIMENTS

Més val prevenir

L'equip mèdic de la Coordinadora ha elaborat un protocol d'actuació de les colles davant de la grip nova, ja que l'activitat castellera, amb un gran contacte interpersonal i distàncies físiques mínimes, sembla propícia al contagi. No cal que ningú s'alarmi (s'ha descartat una vacunació col·lectiva), però està molt bé que les colles sàpiguen com actuar si se'n detecta algun cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA
Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona