Societat

Arriba un front de pluja i neu a Catalunya 

Protecció Civil demana precaució per les “tempestes amb calamarsa” a l'àrea metropolitana de la capital catalana

La neu també farà acte de presència i es podrien produir acumulacions de neu a Girona i comarques centrals

Un front que portarà pluja i neu en cotes per damunt de 500 metres arriba a partir d'aquest cap de setmana a Catalunya.  En concret, i segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'esperen pluges intenses a partir d'aquesta tarda i fins demà diumenge, sobretot al nord-est i amb especial vulnerabilitat a les comarques interiors de Girona.  Una forta calamarsada ha sorprès aquest dissabte a la tarda als veïns de Barcelona de Canyelles, Vall d'Hebron i, en general, de totes les zones adjacents a Collserola.

Les previsions meteorològiques indiquen que la neu farà acte de presència durant la matinada, amb una acumulació de neu superior a 2 centímetres a partir de 500 metres d'altura, amb nevades, poc probables, en cotes mitges en zones no habituals. 

Per aquest motiu, la direcció general de Protecció Civil ha activat les prealertes dels plans d'emergència Inuncat i Neucat a les comarques de Girona, de la Catalunya central i del prelitoral de Barcelona i Tarragona.  Segons les previsions, les comarques de Girona i del nord de les comarques centrals es veuran afectades per possibilitat de xàfecs, que podran anar acompanyats de tempesta i calamarsa de forma puntual. 

Els meteoròlegs preveuen que la pluja pugui arribar a superar intensitats de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts.  Seran especialment vulnerables a aquestes tempestes les comarques de l'interior de Girona, la Garrotxa i el Ripollès, l'Empordà i punts de la Selva i Osona. Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat precaució a l'hora d'acostar-se a cursos, rius i guals a les zones on la tempesta descarregui amb força. 

La neu també farà acte de presència i es podrien produir acumulacions de neu a Girona i comarques centrals.  La nit de dissabte a diumenge, la cota de neu recuperarà els 400-500 metres a totes les zones afectades. 

Si bé la probabilitat de nevades de certa intensitat és baixa (grau 1 sobre 6, segons l'SMC), Protecció Civil ha recomanat precaució a les comarques de Girona i sobretot al prelitoral de Barcelona, on hi hagi urbanitzacions en cotes mitges-altes, com la zona del Montseny, per la possible afectació a vies de comunicació i serveis bàsics durant la matinada.

Vies afectades

Aquest dissabte a la tarda les vies afectades per la neu, el gel i la pluja són la GI-541 a Sant Hilari Sacalm (tallada per neu), l'N-260 entre Olot i Ripoll (obligatori cadenes), la C-25 a Gurb sentit Girona (un carril tallat per neu i gel), C-28 entre Molló i Camprodon (es demana precaució per plaques de neu i gel).

A més, degut a la intensa pluja a l'entorn metropolità a partir de les sis de la tarda, hi ha lentitud a la B-20/Ronda de Dalt a la zona de Valldaura, i a l'AP-7 a Gelida, on ha pedregat i se circula amb lentitud. Les màquines llevaneus netegen la via. També s'han produït calamarsades en zones del Bages i el Vallès occidental.

A partir de les set i fins aproximadament les deu de la nit restaran afectades les comarques del litoral i prelitoral: Selva, Osona, Vallès Oriental i Occidental, Bages, Anoia, Alt Penedès i Baix Llobregat. El telèfon 112 ha atès 35 trucades per incidències derivades de neu o calamarsa, 32 de les quals per problemes en el trànsit rodat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Un cotxe detectarà a partir de demà les infraccions comeses al carril bus

BARCELONA
societat

Els acampats a la UB amenacen d’allargar la protesta durant el 12-M

Barcelona
MEDI AMBIENT

16,8 milions per al ressegellat de l’abocador de Can Planas de Cerdanyola

cerdanyola

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

palamós / calonge

Estudiants d’FP ideen la campanya publicitària de les festes dels barris

L'Hospitalet de Llobregat
Societat

La seu definitiva de la Barnahus de l’Alt Pirineu i Aran es farà a la Seu d’Urgell

Seu d’Urgell
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà