Societat

“Obre la maleïda porta”

El diari ‘Bild' revela que el copilot de Germanwings va ignorar les crides reiterades del pilot perquè desbloquegés l'accés a la cabina

Lubitz estava en tractament preventiu per un possible despreniment de retina

La fiscalia de Düsseldorf donarà avui noves dades

Mentre als Alps els investigadors francesos avancen amb dificultats en la identificació de les restes de les víctimes del vol 4U 9525 –fins ahir a la tarda, s'havia aïllat l'ADN de 78 dels 150 ocupants de l'A320 de Germanwings–, a Alemanya se succeeixen les filtracions per la via de la premsa groga. Els quioscos de la conca del Ruhr, la regió del Rin del Nord-Westfàlia a la qual pertany Düsseldorf, oferien ahir un ventall de portades amb les últimes “revelacions” al voltant d'Andreas Lubitz, el copilot que presumptament va estavellar de manera intencionada l'avió que s'havia enlairat de Barcelona a les 10.01 h del dimarts fatídic, i que hauria ignorat l'ordre del pilot d'obrir “la maleïda porta”.

La seva havia estat fins aleshores una existència més entre les dels milions d'habitants d'aquesta regió, una de les més poblades d'Alemanya, no caracteritzada per la prosperitat de Baviera –al sud del país–, sinó pel desmantellament industrial i l'atur. Lubitz, el jove de 27 anys obsessionat per volar, coneixedor d'aquesta part dels Alps –perquè hi havia fet vols en parapent amb els seus pares– i amb 630 hores de vol amb Germanwings acumulades, estava rebent tractament preventiu per la possibilitat de tenir un despreniment de retina, segons l'edició dominical del Bild, el diari més llegit d'Europa.

Si dissabte aquest mateix diari mostrava declaracions d'una exparella de Lubitz, hostessa, que el retratava com un noi tendre però amb trastorns de temperament, ahir s'insinuava que la companya actual –Sabine, mestra en una escola de la regió– podria estar embarassada. Ho havia dit ella mateixa als seus alumnes, unes setmanes abans, sempre segons Bild.

S'havien conegut als divuit anys, quan tots dos treballaven en un Burger King de Montabaur, el poble dels pares de Lubitz. Tant la parella com el germà del copilot i els pares es van assabentar que ell era el presumpte culpable de la tragèdia mentre viatjaven al lloc de la catàstrofe amb els familiars de la resta de la tripulació.

Més morbositat, impossible. Feia gairebé deu anys que estaven junts, sembla que esperaven un fill i potser tenien plans de casar-se per posar fi a l'anar i venir entre la casa dels pares de Montabaur i l'apartament de Düsseldorf que compartia amb la noia.

De la parella no es publicava, de moment, cap fotografia, però el rostre de Lubitz era omnipresent en les diverses variants de la premsa groga nacional, regional i local. Els pares i la xicota són, sens dubte, víctimes de manera especial d'una tragèdia que els acompanyarà la resta de la seva vida.

“Per l'amor de Déu, obre la porta!”, cridava el pilot, a les 10.35 h, segons la gravació de la caixa negra trobada, que reprodueix el diari Bild. “Obre la maleïda porta!”, va tornar a cridar, 90 segons després. I aquesta és l'última frase que va quedar enregistrada abans que, a les 10.38 h, l'Airbus s'estavellés contra les roques dels Alps francesos.

Els trastorns psíquics, la por de perdre la llicència i les baixes ocultades a l'empresa omplen les pàgines de la premsa, tot i que cap dels ingredients d'aquest còctel, ni la combinació de tots, són explicació suficient per al que seria un exponent de bogeria extrema i assassina.

A Alemanya s'espera que avui la fiscalia de Düsseldorf doni informació sobre els documents, la informació de l'ordinador i altres materials decomissats als dos habitatges de Lubitz. També, potser, sobre les declaracions preses aquests dies a la família, la parella, els amics i col·legues i l'entorn de Lufthansa. En el seu últim comunicat, divendres, la fiscalia informava de la baixa mèdica feta miques que mai va arribar als seus caps de Germanwings i que l'hauria inhabilitat per pilotar l'avió que va sortir de Düsseldorf, va aterrar a Barcelona i després es va enlairar de nou des del Prat amb la mateixa tripulació.

Identificat l'ADN de 78 passatgers del vol sinistrat

Els investigadors francesos han identificat l'ADN de 78 dels 150 ocupants de l'A320 estavellat dimarts als Alps francesos. Així ho va explicar ahir el fiscal que dirigeix la investigació des de Sanha, Brice Robin. De moment, però, no s'ha identificat cap passatger, ja que això es farà posteriorment a París. El pas següent és comparar les mostres recollides al lloc de la tragèdia amb les gairebé 5.000 mostres que han aportat els familiars de les persones que viatjaven en l'avió que feia la ruta Barcelona-Düsseldorf.

La gendarmeria ha instal·lat a Sanha, el municipi més pròxim al lloc de l'impacte, que és on es desplacen aquests dies alguns dels familiars de les víctimes per acomiadar-se'n, un lloc avançat amb material procedent del seu laboratori dels afores de París. En aquest centre provisional es fan les primeres anàlisis de les mostres que els equips de rescat van portant de la zona muntanyosa. Posteriorment, les dades s'encreuaran amb el perfil genètic ante mortem de les víctimes, que s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració de les famílies. Tot plegat, per identificar cadascun dels 150 ocupants de l'aparell.

El fiscal va subratllar que, si finalment s'aconsegueix construir un camí per arribar molt més a prop de la zona de l'impacte amb tot terrenys, la investigació podrà anar molt més de pressa. Ara com ara, totes les restes que es van recuperant s'han de traslladar amb helicòpters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia