Societat

Història

Repintant el passat

Organitzen una mostra d'imatges i documentació sobre la construcció de la presa i la xarxa de rec del Foix

La informació històrica va arribar a l'Arxiu Municipal fa un any

L'objectiu de la mostraés fer públic el material i que estigui a l'abast d'estudiosos

Ara fa un any l'arxiu municipal de Castellet va incorporar un paquet de tretze lligalls –cinc capses d'arxiu– format per 46 imatges, plànols i documentació diversa sobre la construcció de la presa del pantà de Foix i la xarxa de rec que porta l'aigua cap a la plana de Cubelles, Cunit, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes des dels anys 30.

Coincidint amb la festa major de Castellet, divendres vinent s'inaugurarà l'exposició La construcció del pantà de Foix. Un reportatge fotogràfic. Documents de la junta d'obres del pantà de Foix (1928-1935). La mostra, que es podrà veure també els dies 1 i 2 d'agost, a l'antic ajuntament de Castellet (al costat del punt d'informació del parc del Foix), recollirà un total de 25 fotografies sobre la construcció de la presa i la xarxa de rec, on es veuen tècnics de l'obra i personal obrer.

Albert Taulé, tècnic d'arxiu de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, s'ha encarregat durant l'últim any de garantir les millors condicions de conservació per a aquest paquet documental, de netejar i digitalitzar les imatges i de garantir la millor reproducció possible per a aquesta exposició. Segons ell, la mostra permet fer pública la documentació, a més de fer una introducció molt clara sobre els processos tècnics que es feien servir en aquest tipus de construccions fa vuitanta anys: es veuen les màquines i el procediment constructiu, com es feia la cartografia de l'època, i aquesta informació pot ser interessant tant per a aficionats i estudiosos de la història del municipi o de la zona, com per a tècnics de la construcció o enginyers.

L'alcalde de Castellet i la Gornal, Miguel Delgado, va decidir adquirir aquesta documentació que li va oferir un veí de Girona l'any passat. Segons Delgado, la documentació havia arribat a les seves mans, herència del seu pare, que tenia una empresa de pintures. “L'home fa anys que va anar a pintar un edifici que havia estat de la Junta d'Aigües i li van dir que llencés tot el que hi havia a dins, però com que era una persona sensible a la informació històrica, s'ho va guardar”, explica Delgado.

Precisament, l'Ajuntament de Castellet i la Gornal vol evitar que aquestes fotografies i documentació sobre el passat del poble torni a córrer perill. Per això, des de l'Ajuntament, a més de garantir les condicions de conservació d'aquest material, han posat la informació a disposició de l'Institut d'Estudis Penedesencs i de la Comunitat de Regants del Foix. Delgado assegura que els veïns de Castellet i la Gornal s'estimen molt el pantà. Molts encara recorden les obres de construcció quan eren nens i com hi havien treballat els seus pares o els seus avis. L'objectiu de l'Ajuntament és que aquesta exposició tingui un caràcter itinerant i que es pugui fer també als municipis que estan dins la xarxa de rec del Foix: Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cunit. L'alcalde ho té clar: “No volem que aquesta informació torni a quedar tancada en un armari amb el perill que d'aquí a uns anys s'encarregui pintar un edifici i el pintor que vingui no tingui la sensibilitat del que ho va saber guardar fins que va arribar a les nostres mans.” Així es pinta el passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona