Societat

Acció de rebuig a Tarragona pel drama dels refugiats

Una vintena d'ONG i entitats denuncien “la nefasta gestió” política dels milers de persones que fugen de la guerra

Els deu municipis més grans de la demarcació en seran acollidors

Amb una targeta vermella a les mans, per simbolitzar el rebuig a “la nefasta gestió que han fet la Unió Europea i els líders mundials del drama dels refugiats”, segons el coordinador d'Amnistia Internacional de Tarragona, Marco Flores, unes dues-centes persones es van concentrar ahir a la rambla Nova de Tarragona. Una vintena d'entitats, partits polítics i sindicats es van sumar a la mobilització ciutadana impulsada inicialment per Amnistia Internacional en rebuig a “la situació dramàtica de milers de persones al Mediterrani i a les fronteres orientals d'Europa [amb més de 30.000 persones mortes i milions de desplaçades] i per fer realitat els drets d'asil i d'acolliment”.

“Hem de plantar cara a com s'està abordant aquest tema des de les administracions i partits”, segons Laura Aguadé i Pep Prats, membres de la Coordinadora d'ONG de Tarragona, que van assenyalar que per dimecres que ve hi ha convocada una segona acció de protesta a la plaça de la Font. També negocien amb els grups municipals de Tarragona una moció que garanteixi la implicació de la ciutat.

Les entitats demanen que es destinin recursos “a les polítiques d'asil i acollida en les diferents formes que es poden fer”; “que des del municipi hi hagi una implicació i un compromís en la denúncia de les causes d'aquesta crisi humanitària, i que es garanteixi una política municipal de cooperació”.

Deu municipis

De moment, seran els deu municipis amb més població de la demarcació els que acolliran refugiats en una primera fase. Són Tarragona, Reus, el Vendrell, Valls, Tortosa, Amposta, Calafell, Salou, Vila-seca i Cambrils. Així es va acordar en la cimera per a l'acolliment temporal de refugiats, que es va fer dilluns al Palau de la Generalitat, per tal de consensuar una resposta conjunta des de Catalunya a l'èxode de ciutadans, procedents de Síria i d'altres països, que fugen de la guerra. A la reunió hi va assistir el president de la Diputació, Josep Poblet. Aquesta institució ja ha començat a redactar el protocol que permetrà acollir refugiats. Amb tot, segons van explicar ahir fonts del mateix ens, el nombre de les ciutats que podrien sumar-se a la iniciativa no està tancat: “Com a punt de partida s'han triat aquests deu municipis més grans, però pot ser que n'hi hagi un de més petit que disposi de millors serveis i s'ofereixi a fer-ho”, i d'altres que finalment caiguin de la llista, o bé per falta de voluntat o bé per falta de serveis.

L'Ajuntament de Torredembarra, per exemple, va aprovar ahir adherir-se a la campanya del Fons Català de Cooperació. I l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va convocar els grups municipals a una reunió per acordar mesures de suport als refugiats. Josep Poblet proposarà en el ple de la Diputació destinar 100.000 euros per iniciar l'acolliment de les famílies, i també preveu una partida extraordinària en el pressupost del 2016.

D'altra banda, l'arquebisbe, Jaume Pujol, s'ha dirigit per carta a tots els rectors de les parròquies i a les comunitats religioses de l'arxidiòcesi “perquè mirin si poden acollir en algun pis una família de refugiats”.

LA FRASE

Denunciem les polítiques que s'han seguit per atendre de forma tan indigna els refugiats
Pep Prats
Membre de la coordinadora d'ONG de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell