Societat

Museu del Pessebre de Catalunya

El Ingenio, a Montblanc

El museu fa un homenatge a un històric establiment que tanca portes després de quatre generacions

S'hi poden veure uns motlles de l'època dels gegants de Montblanc

“Qui s'ha interessatper continuar s'ha trobat que ningú no li dóna un cop de mà”

Molts gegants, capgrossos, caretes i titelles quedaran aviat orfes amb l'anunci de la desaparició del mític establiment barceloní El Ingenio. Per aquest motiu, el Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc ha volgut dedicar-li aquest Nadal exposant algunes peces representatives. “Hi ha motlles molt antics de guix amb caretes, màscares de teatre i capgrossos que la gent del museu ha valorat molt”, explica Rosa Cardona, membre de la tercera generació del taller i botiga que ara es veu obligada a abaixar la persiana per manca de continuïtat.

A la recerca de treballs etnogràfics populars tradicionals catalans, i amb voluntat de conservació i divulgació, el Museu del Pessebre exposarà les darreres reproduccions dels reis d'Orient realitzades per l'escultor Agustín Sevillano, que treballa des de l'any 1970 al taller barceloní. Es tracta de peces reproduïdes a mida natural a partir de motlles centenaris. Entre els materials que el visitant hi podrà trobar hi ha uns motlles que van ser contemporanis als utilitzats per la fabricació dels Gegants de Montblanc, l'any 1864.

La casa El Ingenio va ser fundada l'any 1838 per la família d'escultors Escaler al carrer Rauric de Barcelona. En aquest indret hi ha encara la botiga de venda de productes relacionats amb la diversió, el joc i l'espectacle al costat del taller de producció de figures de cartó pedra, d'on han sortit molts dels personatges que alegren les festes d'arreu de Catalunya. Els darrers han estat els gegants que han fet per a Riudecols, explica Rosa Cardona. Però també capgrossos per a països tan llunyans com el Japó.

Després de més de 150 anys de vida, Rosa Cardona afirma que no té cap més sortida que tancar portes, a tot estirar, un cop passat carnestoltes. Entre decebuda i resignada, creu que l'establiment té potencial com a taller, escola i botiga, però no ha trobat ningú que n'assumeixi la continuïtat. “L'administració demostra interès de boca”, es lamenta, perquè “si algú s'ha interessat per continuar el negoci s'ha trobat que ningú no li dóna un cop de mà”.

Així, la mostra que es podrà veure aquests dies al Museu de Montblanc esdevé un dels pocs recordatoris per a un establiment que, per les seves característiques, havia generat l'admiració d'artistes com Joan Brossa. Però aquests dies el museu també continua oferint l'exposició del pessebrista Joan Mestres i Baixas, amb la mostra dels seus diorames titulada Una vida per al pessebre. Com a novetat, a més de col·laborar en el concurs de pessebres organitzat per l'Ajuntament de Montblanc, oferirà enguany un taller per fer el pessebre per als infants complementant les activitats del parc de Nadal. I també fa difusió de les altres exposicions de pessebres de la Vila Ducal obra de Mercè Matilde Vives i March, Josep Cortès i Miró i Ismael Porta i Balañà i ja s'han dut a terme visites concertades amb els col·legis.

D'altra banda, dimarts vinent, 29 de desembre, rebrà la visita d'un col·lectiu d'historiadors, conservadors, tècnics i directors de museus. I des del departament de turisme del Consell Comarcal es farà també una visita per part de gestors i promotors turístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet