Societat

La Cepta veu BCN World com l'única sortida a la crisi

La confederació empresarial tem que la demarcació quedi al marge de la recuperació si no es fa

Demana al govern que compleixi els compromisos

La demarcació de Tarragona necessita un projecte com el conegut com a BCN World per sortir de la crisi. Així de taxativa es va mostrar ahir la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta), que va relacionar la rei-vindicació de l'execució del complex d'oci i joc entre Vila-seca i Salou amb l'anàlisi econòmica del darrer trimestre del 2015 al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Els empresaris alerten que les comarques tarragonines estan a la cua de Catalunya pel que fa a la reducció de l'atur i la creació d'empreses, i que és necessari una iniciativa equiparable a Port Aventura per donar “embranzida” tant al sector terciari com al de la construcció.

Al darrere

L'anàlisi de la Cepta se centra en el desavantatge de què parteix la demarcació respecte a la resta de Catalunya pel que fa a la recuperació econòmica, amb pitjors xifres pel que fa a l'atur, el nombre d'autònoms i la intensitat empresarial. “Tarragona està 4,2 punts per sobre de la mitjana catalana d'atur”, va subratllar el director del centre d'estudis de la Cepta, Juan Gallardo, que hi va afegir: “Les coses no van com haurien d'anar o com estan anant a la resta de demarcacions.”

Per a la confederació empresarial, per tant, l'única sortida és un projecte com el BCN World. “Cal esperonar al mateix temps el sector terciari i el de la construcció, ja que tenim prop de 45.000 aturats procedents d'aquest sector.” Per a la Cepta, la construcció de Port Aventura a principi dels noranta va ser aquest revulsiu que ara consideren imprescindible per evitar que la demarcació quedi al marge, segons Gallardo, de la resta de la dinàmica econòmica catalana. Així, els empresaris adverteixen que, amb la destrucció de llocs de treball en el sector industrial químic i l'alt grau de terciarització de l'economia tarragonina –en què el 70% dels ocupats treballen en el sector serveis–, no hi ha cap altre sector amb capacitat per absorbir l'excedent de mà d'obra.

Bona notícia

“L'administració catalana ha d'assumir allò a què es va comprometre”, va destacar el president de la Cepta, Josep Antoni Belmonte, que va defensar que el projecte de complexos turístics amb casino té el suport “de gairebé tothom excepte algun polític al territori”. “Tindria un component qualitatiu, disposar d'una bona notícia que reforçaria la moral del teixit empresarial”, va destacar Gallardo.

Revisió del govern

Per la seva banda, la portaveu del govern català, Neus Munté, va detallar que l'executiu té la voluntat de “revisar” el projecte i eixamplar el consens social en aquest tema, segons va recollir ACN. Munté va destacar que BCN World no es va incloure finalment en l'acord d'estabilitat parlamentària amb la CUP. ERC, dins de Junts pel Sí, també era crítica amb el projecte.

LA XIFRA

21,9
punts
és la taxa d'atur a Tarragona el darrer trimestre del 2015, 4,2 punts per sobre la mitjana catalana.

LA FRASE

Algú ha matat la il·lusió de moltes empreses. No hi ha capacitat per tirar endavant projectes
Josep Antoni Belmonte
President de la Cepta

Més suports a BCN World

j.c. / infocamp

Altres associacions empresarials de la demarcació també han expressat el seu suport a BCN World. Tant la Cambra de Comerç de Tarragona com la Petita i Mitjana Empresa de Tarragona (Pimec) s'han adherit als acords de l'últim ple de l'Ajuntament de Salou, que va demanar “que s'avanci en la tramitació per a l'atorgament de les llicències que han de permetre el desenvolupament del projecte BCN World i que s'acceleri l'aprovació del pla urbanístic”. Segons fonts municipals, tant el Port de Tarragona com la Cambra de Reus també haurien manifestat el seu suport, encara que no s'ha arribat a concretar. Per la seva banda, el president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Eduard Farriol, considera que BCN World “és una inversió molt important que pot caure en aquest territori, que comportarà la creació
de llocs de treball i progrés”. Farriol és partidari de “desencallar” la tramitació del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA