Les més esperades

Girona es gira d'esquena a la crisi i enceta deu dies de festa major amb les 258 activitats d'un programa absent de novetats destacables però que manté la fórmula d'èxit que funciona any rere any

Girona estrena avui una de les celebracions més assenyalades en el calendari festiu de la ciutat: les Fires i Festes de Sant Narcís. Seran deu dies farcits de les activitats d'un programa que no presenta grans novetats però que manté la fórmula que fa que any rere any la participació sigui multitudinària. Es tracta, concretament, de 258 activitats dirigides a tots els públics i edats, repartides per tota la ciutat, amb l'esperit d'acostar la festa al sectors més allunyats del centre urbà.

Els germans Joan, Josep i Jordi Roca, propietaris del restaurant Celler de Can Roca, seran els encarregats d'obrir avui el programa, que tancarà, com ja és habitual, la diada de Tots Sants, que aquest any s'escau en diumenge, i un espectacular castell de focs a càrrec de l'empresa pirotècnia Igual, amb més d'una tona llarga de pólvora, un augment del ritme i algunes novetats com ara les palmeres bicolors o les explosions en forma de cargol. En aquest sentit, els actes tradicionals continuaran tenint un lloc preferent en el programa: les cercaviles i ballades de gegants i capgrossos de la ciutat a càrrec de la Fal·lera Gironina, el correfoc dels Diables de l'Onyar, els castells, les sardanes o la cantada d'havaneres a les escales de la Catedral.

Malgrat l'absència de novetats remarcables, el programa té petites variacions respecte d'edicions anteriors, com ara el canvi de data del tradicional pilar dels Marrecs a la Catedral, que es farà el dissabte 31, a causa de la coincidència de Tots Sants amb l'últim dia de Fires; el trasllat de la plantada de gegants al parc del Migdia, que travessarà l'Eixample en direcció a la plaça Salvador Espriu fins a la plaça del Lleó, i la realització de tots els actes de l'Ateneu 24 de Juny que es fan a la via pública a la plaça General Marvà.

Música a la Copa

Tretze concerts de més de 25 grups conformen programació musical de les Fires i Festes de Sant Narcís, concentrada en els dos grans escenaris de la Copa i del parc del Migdia. La presència d'Els Pets, que en l'edició passada van suspendre la seva actuació, i de Pau Riba, per primera vegada dins el cartell, són dos dels principals al·licients de l'oferta musical, dins de la qual també destaquen els catalans Lax'n'Busto, The Pepper Pots i Mesclat, i els francesos Dub Inc. i Le Peuple de l'Herbe, de gran reconeixement europeu. Obrirà la festa el festival d'Orella Activa, avui, precedit de la cercavila Soundsystem, des de la plaça Catalunya.

Per als més menuts

Un apartat important en el programa oficial de les Fires és el que fa referència a les activitats infantils, que sumen un total de quaranta-quatre i entre les quals destaquen la XII Trobada d'Animadors Infantils, les simultànies de circs i els titelles a l'envelat de la Devesa.

El circ Raluy oferirà, també, com cada any, diverses funcions, amb un canvi d'emplaçament, a l'esplanada del costat del pavelló de Palau, per les obres d'urbanització del barri del Pla de Baix de Domeny.

A més a més, la consolidació de les simultànies de circ a diversos indrets de la capital, que es va incorporar ara fa quatre anys, i que en aquest temps s'ha convertit en un espectacle molt esperat per la mainada, es reforçarà amb més oferta i espais.

A tota aquesta oferta cal sumar-hi les 165 atraccions situades, com cada any, al parc de la Devesa.

Oferta teatral

Per als amants del teatre, el programa oficial es completa amb les obres del festival Temporada Alta, dins el qual destaca la màgia del pallasso rus Slava Polunin, un dels creadors del Cirque du Solei i el seu Slava's Snowshow, i la dansa de Maria Pagés i Sidi Larbi Cherkaoui a Dunas, al Teatre Municipal; l'humor de Faemino y Cansado a l'Auditori, o la sensibilitat de Pablo Ley i Josep Galindo amb Alícia ja no viu aquí, a La Planeta.

La fira de mostres

Per la seva banda, la 48a Fira Industrial, Agrícola i Comercial, que s'inaugurarà dimecres, s'ha reorganitzat en cinc espais clarament diferenciats, amb l'objectiu de facilitar als expositors i als visitants la descoberta dels productes i serveis que s'hi presenten.

El cartell del 2009

ARIADNA VENTURA

El cartell d'aquest any és de l'artista gironí Pep Admetlla, que ha volgut fer amb aquesta obra impactant un clam a la igualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona